4 entry daha
  • eğer gerçekten roma tarihi öğrenmekse amaç kesinlikle dikkatli dinlenmesi gerekli. yoksa bir anda sejanus kim fulvia kim sabina kim diye sorgularken kendinizi bulabilirsiniz. ama genel kültür kıvamında bilgim olsun diyorsanız arka ses olarak durabilir.

    henüz (bkz: third century crisis)'e yeni gelebildim ve roma'nın görkemli bir cumhuriyetten nasıl giderek yozlaştığını hissetmek her bölüm geçtikçe daha da mümkün oluyor.

    bir de ilginç not olarak roma tarihi octavian ve antony'nin iç savaşına dek genelde politika, dış siyaset ve savaş üzerinden şekillenirken imparatorluktan sonra iç meseleler ve saray oyunları üzerinden anlatılıyor. bu dönemde roma'nın gücünü test edecek neredeyse hiçbir devlet veya kabile kalmaması bir yana sanki o dönemde yapılan savaşların kayıtlarını da tarihçiler daha kötü tutmuş gibi gözüküyor. bu da bana roma tarihçilerinin cumhuriyet dönemindeki savaşları varoluşsal olarak gördüğünü ama imparatorluğun gücünün onların da gözünü kör ettiğini ve romayı kimsenin tehdit edemeyeceğini sandıklarını düşündürtüyor.

    özetle bu podcasti dinleyiniz efendim baştan sona harika bir eser
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap