6 entry daha
  • turk mukavemet teskilati, 1958'deki kıbrıs türk haber ajansı ofisinin bombalanması ile yine 1958'deki gönyeli katliamı gibi bir çok katliamın ve 1959'daki 'deniz olayı'nın sorumluluğunu taşıyan örgüttür. eoka'nın türk versiyonudur. eoka (ve özellikle sonrasında eoka b, zira ilk eoka adayı ingilizlerden özgürleştirme önamacını güdüyordu) adanın yunanistan'la birleşmesini isterken, tmt de adanın kuzeyinin rumlardan arındırılarak türkiye'ye bağlanmasını istiyordu (bkz: ya taksim ya olum).

    ambleminde bozkurt simgesini taşıyan bu örgüt, sadece rumları değil aynı zamanda (çoğu solcu olan) türkleri de hedef almış ve öldürmüştür. tmt'nin sadece 1958 yazındaki türk kurbanlarının bazıları şunlardır:

    - 22.5.1958: kıbrıs işçi federasyonu'nun türk bürosunun yöneticisi ahmet sadi'ye suikast girişiminde bulunulmuştur. hayatını kurtarmak için sadi olaydan hemen sonra kıbrıs'tan ayrılmış ve ingiltere'ye yerleşmiştir.

    - 24.5.1958: "inkilapçı" adlı haftalık gazetenin editörü fazil önder. cinayete kurban gitmiştir.

    - 29.5.1958: "ilerici kıbrıs türk atletizm - kültür merkezi"nin komite üyesi ahmet yahya. cinayete kurban gitmiştir.

    - 5.6.1958: kıbrıs işçi federasyonu, inşaat işçileri komitesi üyesi hasan ali'ye suikast girişiminde bulunulmuştur.

    - 30.6.1958: limassol'lu bir berber olan ahmet ibrahim, rum kıbrıslılar ile iyi ilişkileri olduğu ve rum - türk birliğinden yana olduğunu açıkça ifade etmekten kaçınmadığı için cinayete kurban gitmiştir.

    - 3.7.1958: bir rum'un yanında çalışan arif hulusi barudi'ye işi bırakmasını salık veren tehdit mektuplarından sonra, işi bırakmaması üzerine suikast girişiminde bulunulmuştur.
63 entry daha
hesabın var mı? giriş yap