7 entry daha
  • yakuza, bataklık ve hastalığı metafor olarak biraradalığını çok iyi yansıtmış en sevdiğim canım yönetmenimin filmidir.

    ---spoiler---

    gangsterle buluştuğunda sevgilisinin kendisine sırtını bir anda dönmesi tam bir femme fataledir. gansterin kullanıp attığı eski sevgilisi gangster hapisten çıktığı ilk an ona olan nefretinden bahseder ama aradan geçen kısa sürede "gidip bir göreyim değişmiştir belki" hasebinde deyişiyle doktorun da bahsettiği köle ruhunu ortaya çıkarır.

    mifunenin hayat verdiği matsunaganın rüyasında ölüsünün tabuttan çıkıp kendisini kovalaması adeta kendini gerçekleştiren kehanet durumudur. doktorun sürekli bataklığa bakıp iğrençliğini ifade edişi aslında insana karşı içindeki tiksinçliği ifade edişidir. cinayetin işlendiği son sahnede mifunenin kapıdan sallanarak çıkışı, o esnada kameranın uzaklaşıp tekrar yakınlaşması muazzam.

    ---spoiler---

    kurosawanın mifune ile yaptığı 16 filmin ilkidir. kendisi en sevdiğim yönetmendir. tatsuya nakadai gibi bir yıldızla çalışması da çok güzeldir ama mifuneyi adeta buruşturup bir kenara atmasının nedenini hala anlayamadım.
hesabın var mı? giriş yap