• modern zaman kahramanı fransız denizci, yazar.. kendisini bir efsane haline getiren olay 1968 yılında gerçekleştirilen sunday times golden globe race adındaki dünya çevresini karaya hiç uğramadan en kısa sürede dolaşma hedefli ilk yat yarışı sırasında meydana gelmiştir.. bernard abimiz yarışın yedinci ayında en yakın rakibine % 77'lik bir zaman farkı atmış ve kazanmak üzereyken, "je m'en fous bilader!" diyerek yarışı, erişebileceği dünya rekorunu ve bu rekorun getireceği büyük şöhreti terk etmiştir.. yarışı terk etme kararını verdiği mesajını bir konserve kutusu içerisine koymuş, kutuyu da cape town civarında bir geminin güvertesine sapanla fırlatmıştır.. o mesajda yazan ve tüm dünyayı şoke eden gerekçesi şudur moitessier'in:

    "amacım yolculuğa (!) bir süre daha, hala hiç durmaksızın, güneşin ve huzurun avrupadakinden daha fazla olduğu pasifik adalarına doğru devam etmektir. lütfen bir rekor kırmayı denediğimi düşünmeyin. 'rekor' son derece aptalca bir kelimedir denizde. yolculuğuma hiç durmadan devam ediyorum çünkü ben denizde mutluyum ve muhtemelen de ruhumu kurtarmak niyetindeyim."

    kaynaklara göre yarış bitiminde plymouth limanından fransaya kadar kendisine fransız donanmasından gemilerin eşlik edeceği ve sonunda légion d'honneurünün göğsüne iliştirileceği bir karşılama töreni bile hazırlanmaktadır bu kararı verdiği sıralarda.. kazanırsa kendisine gösterilecek boğucu ilginin gayet farkında olan moitessier bu tür kutlamaları, sonraları tüm bu ruhani aydınlanma deneyimini anlattığı bir denizcilik edebiyatı klasiği olan kitabı the long voyage'da yazdığı gibi, "maddeci dünyanın mide bulandırıcı gelenekleri" olarak adlandırmıştır.. abimiz polinezya civarlarında tek başına üç ay kadar daha 'takıldıktan' sonra tahiti'ye ayak basmış ve bu süre içerisinde dünyayı bir buçuk kez dolaşmıştır.. hulasa, bir zamanlar böyle insanlar da yaşadı zavallı dünyamızda..
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap