182 entry daha
  • yola bir şekilde devam eden bir amiga topluluğu var. peki amiga'yı güncel olarak kullanmak ne kadar mümkün? oturdum senin için araştırdım sözlükçü.

    donanım seviyesinde amiga'yı motorola ve powerpc işlemcilerinin yeni sahibi freescale'ın güncel modellerine uprade eden turbo kartlar mevcut. amigaone piyasada sıfır olarak alabileceğin tek tam teşekküllü güncel amiga. yani kasası, anakartı, ekran kartı, harddiski falan hazır geliyor, ekrana klavyeye bağlayıp yola devam ediyorsun. donanım seviyesi 5 sene öncesinin pc'lerini andırıyor diyeyim yuvarlak hesap.

    yazılım seviyesinde amigaos'i güncel tutmaya çalışan bir ekibin yanısıra morphos ismi verilen, eski motorola/powerpc mimarili tüm makinelerde (dolayısıyla powermac ve amiga'larda) çalışan bir işletim sistemi sürümü var. güncel ve linux/bsd kaynaklarını kullanmadan kendi olanaklarıyla modern bir işletim sistemi sunmayı hedefliyor. eski amigaos/68k uygulamalarını direkt emülatör ile çalıştırıyor. günümüz uygulamaları için modern bir api sunma hedefi var. içinde wayfarer isimli bir web tarayıcı ile geliyor. siteleri ehh işte seviyesinde açıyor, 15 yıl öncenin bir firefox sürümünü kurmuşsun havası var. youtube falan içinse video stream eden ayrı bir uygulama tarayıcının içinde açılıyor. ancak küçük pencerede kare atlamadan oynatılabiliyor.

    sonuç: amiga topluluğu motorola/ppc bağımlılığını bırakmadığı ve amiga işletim sistemlerini modern donanımlara taşımadığı sürece böyle sürünmeye devam edecek. amiga'nın chromium tabanlı bir tarayıcıyı kusursuz çalıştırabilir hale gelmesi gerekiyor. açıkçası intel (ya da arm) pc'me doğrudan kurabileceğim bir amiga işletim sistemi - arka planında bsd/linux çekirdeği yer alabilir - şahsen destek vermekten keyif alacağım bir iş olurdu. ama bu haliyle git demode bi donanım üzerine yarım yamalak bir işletim sistemiyle bilgisayarı günlük işlerin için kullan - olacak iş değil.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap