14 entry daha
  • lkeoomkiteakp (laiklik kar$iti eylemlerin odagi oldugu mahkeme karari ile tescil edilen akp) nin buzukta$i olan ulker firmasının biraz daha semirmesi adina ithalatinin kisitlanmadigi, 2008 krizi ile gida sanayiinde sute ikame olarak daha cok kullanilmaya ve dolayisi ile daha cok ithal edilmeye ba$layan, binaenaleyh sut ureticilerinin sutlerini satamamalarina neden olan, lkeoomkiteakp nin bu konuda kilini kipirdatmadigi ne idugu belirsiz ithal urunu.

    turkiye ziraat odalari ba$kani semsi bayraktar, tarim bakanligina ; "sut fiyatlari du$tu, kriz sut ureticisini vurdu, bu nedenle sut tozu ithalati gecici olarak durdurulmalidir." der.

    tarim bakanligi cevap verir ; "sut tozu ithalatini engellemek uluslararasi serbest ticaretin engellenmesi anlamina gelir ve uye oldugumuz dunya ticaret orgutu kurallarina aykiridir."

    tesbit 1 : kriz oncesi mustahsilden alinan sut fiyati ortalama 0,70 tl dir. marketlerdeki tam yagli paket sut fiyati ortalama 1.80 tl dir. kriz ortaminda mustahsilden alinan sut fiyati ortalama 0,40 tl dir. marketlerdeki tam yagli sut fiyati degismemistir ve ortalama 1.80 tl dir. girdi fiyati yariya yakin dustugu halde son kullanici fiyati degismemistir. bunun adi firsatciliktir.

    tesbit 2 : "ohhh mis gibi sutten yapilmis" diye tukettiginiz pek cok paket ayran aslinda sut tozu ile uretilmistir. sutten mamul oldugunu zannettiginiz pek cok urunde de bu gecerlidir ve lkeoomkiteakp bu durumu alenen desteklemektedir.

    tesbit 3 : turkiyede hayvancilik gelismemistir derler. turkiyede hayvancilik bilincli olarak lkeoomkiteakp tarafindan kosteklendigi icin gelisememektedir.

    tesbit 4 : ulker firmasi bu entry nin girildigi tarihte pek cok bolgedeki sut alimini durdurmus ve fakat sut tozu ithalatini bir o kadar artirmistir.
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap