9 entry daha
  • -bildiğimiz- doğadaki tüm malzemelerin (katı-sıvı-gaz) belirli bir pozitif kırılma indisi vardır. bu katsayı, ışık bir düzlemden diğerine girerken (örneğin havadan denize) gelme açısına göre ne kadar kırılacağını gösterir. bu yaklaşımın genel ismi snell yasası'dır ve esas olan yoğunluktur. yani ışık az yoğun ortamdan çok yoğun ortama girerken normale yaklaşarak kırılır. çok yoğun ortamdan az yoğun ortama girerken de tam tersi mevcuttur.

    kırılma indisi formülü: (n = c/v) (c, ışık hızı v, ışığın madde içindeki hızı. doğrudan yoğunlukla ilgili olması buradan geliyor)

    peki meta material nedir? meta material, kırılma indisi negatif olan malzemedir. doğada bulunmayan ve sadece laboratuvar ortamında üretilebilen bu malzeme, bilim dünyasında yakın gelecekte çığır açacaktır. peki bu nasıl olacak? haydi denklem kuralım.*

    metamateriallerin snell yasasına uyduğunu biliyoruz, o halde snell yasası uygulayalım:

    n1 x sin(a1) = n2 x sin(a2)* ilk ortam* hava olsun. yani, ışık havadan meta malzemeye giriş yapmaya çalışsın. havanın kırılma indisi yaklaşık olarak 1'dir. (bak: air at stp) giriş açımız da 30 derece olsun. meta malzemenin kırılma indisini de -1 alalım. (çünkü yapabiliyoruz!) denklem şu hale gelecektir:

    1 x sin (30) = -1 x sin(a2)

    1/2 = -sin(a2)

    (a2) = -30 derece.

    peki ne oldu? normal şartlar altında kırılması gereken ışık, metamalzemenin yüzeyine göre simetrik kırılıp gidiyor. peki bu neye sebep oluyor?

    gelecekte, kırılma indisi optimizasyonuyla ışığın tam olarak etrafından dolaşacağı malzemeler de üretilecek. eh, ışığın bir maddeye penetre olamayıp etrafından dolaşması demek, onu göremememiz demek oluyor. gibi gibi. yapmazsam ölürüm:

    qed
hesabın var mı? giriş yap