1 entry daha
  • köylünün, çiftçinin, aylar süren emeğininin karşılığını alacağı, ürünü kaldırdığı vakittir, hasat zamanı. mevsim geldiğinde, alessabah, çoşku ve sevinçle, bağlara, yaylalara, hasat için gerekli hazırlıkları yapmak üzere, gidilir, yerleşilir.

    hasat zamanı hasebiyle, yörenin en enfes yemekleri yapilir, geleneksellemis senlikler ve festivaller düzenlenir , kimi yerlerde ateş üzerinden atlanır, halkoyunlarıyla çoşulur ve toplanacak ürünlerin, sergilenmesi için tezgahlar, işliklere hazır hale getirilir. âşıklar, ozanlar, türküler yakarlar. cem ibadeti gereği de, dedeler, kendilerine tâbi nâhiyeleri, hasat zamanı sonrası ziyaret ederler.

    hasat zamanı, pazarlarda yer alan ürün çeşidi ve miktarı en yüksek seviyede olduğundan, fiyatlar düşer ve bedeller olması gerekenden çok gerilere düşer. bu nedenle, ülkemizde işlemeye "toprak mahsulleri ofisi" (bkz: tmo), hasatı kaldıran köylünün, çiftçinin mağdur olmasını engellemekle mükelleftir.

    hasat zamanında yaşanan, duyulan diğer bir husus ise, hasat zamanı veya öncesi, bağlarda yaşanan hırsızlıklardır. kimi zaman, öldürmeye kadar giden bu fiiliyat; hasat zamanı göç, korucu tutma veyahut erken hasat gibi kimi önlemlerle engellemeye çalışılmaktadır. ayrıca, hasat zamanı, çeşitli bölgelerden, hasat için göçler de tertiplenir ki, ürün hırsızlığı sonrası yaşanan birçok hadise, bu vesileyle de tekrarlanabilir.

    hasat zamanı öncesi toplanan yemişlerde, olgunluk ve dara, hasat sonrasi kaldırılan ürünler ise, çürüme ve yumuşuma zaafiyeti, genellikle yaşanan sorunlardır. (bkz: bagbozumu)
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap