3 entry daha
  • bu tepkiyi asılnda savaş veya savaşma (kaç veya don) olarak ikiye ayırmak mümkün. ve aslında temel mantık kurgumuz (bkz: 1 0) bu güdüden evrimleşmiştir. şöyle ki :

    - diyelim ki ilkel zamanda savanadasınız. çalılıkların ardında bir belirti farketttiniz. tüm duyu organlarınız koordine bir şekilde çalışarak o belirtiye bir örüntü ile tanımlar (bkz: pattern) ve şu soruya cevap arar : bu belirti yırtıcı bir hayvana ait mi?

    - eğer cevap hayır (0) ise normal rutininiz devam eder.

    - eğer cevap evet (1) ise bu sefer ikinci soruya geçer: savaşmalı mıyım?

    - beynin bu soruyu cevaplarken geçmişten gelen deneyimlerden cevapları vardır (hayvan ne kadar iri, yanımda mızrak, taş v.s. var mı). dolayısı ile bu soruya yine ikili cevap verir.
    a) hayır(0) : bu senaryoda eğer hayvandan hızlı iseniz topuklarsınız, değilseniz donarsınız. (bkz: if else). donmanın esprisi de şu imiş okuduğum kadarı ile. yırtıcı hayvanlar hareketli olmayan bir nesneyi av olarak tanımlamayabiliyormuş.

    b) evet(1 :) o durumda şu veya bu şekilde savaşırsınız. artık sonuç ne olursa.

    bu arada böyle adım adım yazdım ama beyin bu süreçleri son derece hızlı işler. zaten temel güdülerimiz olması bu yüzden. alt beynimizin bu otomatik reflekslerinin zamanla üst beynimizin temel mantık kapılarını oluşturduğu düşünülüyor.
hesabın var mı? giriş yap