9 entry daha
  • uçak, gemi, bilimum metal aksam ve mücevheratı konunun dışında tutup sadece otomobil i ele alırsak;

    1 adet otomobil üretimi için gereken doğal kaynaklar;

    kullanılan metal;

    1018 kg çelik,
    12 kg bakır,
    11 kg kurşun,
    8 kg çinko,
    39 kg cam,
    63 kg alüminyum,
    45 kg diğer.

    toplam: 1,42 ton metal.

    metali üretmek için ihtiyaç duyulan madenler;

    2250 kg demir,
    1180 kg bakır,
    435 kg kurşun,
    327 kg çinko,
    445 kg ham petrol,
    77 kg cam kumu,
    254 kg boksit cevheri,
    113 kg diğer.

    toplam: 5,8 ton cevher.

    kaynak: madencilik araştırma merkezi.

    * küsuratlı yazayım da attığım belli olmasın temalı bir çalışma değil, bu verilere ulaşmak için madenci olmaya da gerek yok. herkes arabanın üretimi için hangi doğal kaynakların kullanıldığını az çok bilir. eğer at arabası kullanmıyor isek.

    ** türkiye'de 10 milyon adet motorlu taşıt olduğunu tüik'e inanarak kabul edersek, bugüne kadar türkiye de sahip olduğumuz arabalar için 58 milyar ton un üzerinde maden üretildiğini görebiliriz (hesap kolaylığı için veri: ortalama bir kamyon 20 ton maden taşır).

    bu örneğe diğer araç gereçleri de ekleyip, çarpma-bölme yaparak bazı rakamlara ulaşabiliriz. buradan şu sonuç çıkıyor: türkiye ve dünya'da madencilik binlerce yıldır yapılmakta ve yapılmaya devam edecek, etmek zorunda. önemli olan çevre kurallarına uymayan madenlerin kapatılmasını sağlamak ve türkiye'de çocukluktan başlayarak en üst yaşlardaki insanların dahi madencilik konusunda bilgilenmesini sağlamak. bilgilenme sürecinde de bonus vereyim tam olsun: siyanür ile altın aranmaz, siyanür ile maden kazanılır. şeker ve su karışımını düşünün, altını çözelti halinde getirip kazanırsınız ve siyanürü bozundurup zararlı etkilerinden kurtulursunuz. ayrıca siyanür'ün hangi sektörlerde hangi yüzde ile kullanıldığını lütfen araştırın.

    bu sektör; bilinçli ya da bilinçsiz olarak her geçen gün yıpratılıyor ve bundan kazançlı çıkanlar sadece ama sadece yabancı madencilik şirketleri oluyor, ülkemiz değil.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap