6 entry daha
  • fransız kökenli bir kelime ve eski zamanlarda kraliyet ailelerine şarap konusunda servis veren hizmetlilere verilen isim. etimolojisine indiğimizde, eski zamanlarda gıda ve içecek taşıyan arabalardan sorumlu kişilere verilen ad. kavram zaman içinde evrimleşmiştir. artık sommelier'ler şarap alanındaki servislerine restoranlarda devam ediyor.

    sommelier, kısaca şarap uzmanı anlamına gelse de, şarap tadıcısı anlamındaki "degustator" ile karıştırmamak gerekiyor. günümüz sommelierlerinin öncelikli görevi müşterilerin şarap hakkında yönelttikleri tüm sorulara cevap vermek ve şarabın sunumunu yapmaktır.

    iyi bir sommelier müşteriye seçtiği yemeğe göre şarap tavsiyesinde bulunur (tabii bunun için de sommelier'nin tüm üzümleri, yılları ve üreticileri çok iyi bilmesi gerekiyor) ve sunduğu şarabın gerçekten de müşterinin arzuladığı şarap olduğundan emin olmalıdır. bunun yanı sıra, şarabın ısı derecesini kontrol etmeli, şarabı stili ve kendinden emin bir eda ile açmalı. ayrıca şarabın satın alınması, saklanaması ve her şaraba uygun menü düzenlenmesi gibi konulara da hakim olmak zorundadır.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap