3 entry daha
  • bu oyunu daha once oynamamis biri iseniz oyuna tutorialdan baslamaniz tavsiye olunur.oyun turn based bir simulasyon oyunudur, her turn 3 aya tekabul eder.ayrica oyunun gercege oldukca yakin bir sekilde tasarlanmis oldugunuda belirtmek gerek(neticede simulasyon di mi). mesela oyuna basladiniz iktidardasiniz daha ilk icraatiniz kumari serbest birakmak yada askerlik suresini uzatip kisaltmak olamiyor. bunun nedeni ise yapacaginiz her icraat icin belli bir agirliginizin olmasi gerekiyor bunada oyunda ''political capital'' denmekte. bu political capital nasil edinilir? oncelikle ufak icraatlarla baslarsiniz ulkenin geneline hitap edicek mesela guvenlikle ilgili konulara el atarsiniz suc orani dustukce secmenleriniz mutlu olur, kendi politik kesimi mutlu olan bakanlarin size bagliligi artar ve bu bakanlarin deneyimleriylede dogru orantili olarak sizin icin turn basina urettikleri political capital da artar.

    bir cok olay, durum ve enstruman dogrudan yada dolayli yollardan birbirlerine baglidirlar. misal eger siddet iceren suclar yuksek ise hastanelerde asiri yigilma olabilir bu ise hastanelerin salgin hastaliklarla ugrasmalarini zorlastirir, salgin hastaliklar cozulmedigi sure boyunca ulkenin is gucunun verimi duser bu da gayri safi milli hasilayi negatif etkiler. baska bir ornekle eger istihbarat teskilatinizi gelismis, orduya yapilan harcamalari yuksek tutmazsaniz terorist saldirilar yada adalarinizin isgal edilmesi isten bile degildir.

    oyunda bir sonraki turn'e gecmeden kararvermeniz gereken ikilemler mevcut. misal baska bir ulkedeki petrol kuyularini korumak icin asker gonderip gondermemek, ulkenizde yakaladiginiz baska bir ulkede aranan teror suclularini iade etmek/etmemek, multecileri sinirdisi etmek/etmemek, ekonomisi hizla gelisen ama insan haklari konusunda skandallari bunundan bir ulkenin(kulaga tanidik geldi niyeyse) baskaninin davetini kabuletmek yada reddetmek, gosteri yuruyuslerine izin vermek yada yasaklamak, bilgi edinme hakki kanununu yururluge koymak yada koymamak gibi oy potansiyellerinizi dogrudan etkileyecek bir cok ikilem mevcut.

    oyunda tabi ki ekonomi unutulmamis. gdp burada da her ulkede oldugu gibi cok onemli bir noktadir. bunu batirmanin ve cikarmanin bir cok yolu mevcut, turlu turlu krediler, vergi muafiyetleri yada yeni yeni vergiler cesitli yollardan sadece bazilari. global ekonomik krizlerde unutulmamis, arada siz tam ''oh duze ciktik'' derken dunya ekonomisi coker isler sarpa sarar ama ulkenizde petrol rezervleri kesfedilebilir, ulkeniz bir ucak ihalesi alabilir bunlarda mumkun.

    kisaca menejerlik oyunlarini seven ve politikaya biraz ilgi duyan bir bunyeniz varsa tadindan yenmeyecek bir oyundur. oyuna legal yollardan ulasmis iseniz kanimca arasira update ederek yeni ikilemler ve sorunlar sahibi olup uzun sure mesgul olabilirsiniz.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap