4 entry daha
  • iştar kapısı
    bugünkü ırak'ta bulunan eski babil kentinin surları üzerinde, "tören yolu" denen ana caddeye açılan, bir iç avlu ile ayrılmış iki anıtsal girişten oluşan, tuğladan yapılmış dev boyutlu kapı, m.ö. 575'te yeni babil devleti'nin başkenti babil'in iç ve dış sur duvarlarını birleştiren, kentin sekizinci kapısı olarak inşa edilmiştir. babil kralı ıı. nebukadnezar tarafından tanrıça iştar adına yaptırılmıştır.
    kapı yaklaşık 12 m'den biraz yüksek olup cephesinde 13 sıra halinde toplam 575 ejderha, boğa, aslan gibi hayvansal figürler bulunduğu sanılmaktadır.
    alman bilim insanları tarafından 1899 yılında başlatılan bilimsel kazılar sonucunda kapının bir kısmına 1902'de ulaşılmış ve bulunan paha biçilmez sırlı tuglaların birçoğu, berlin’deki pergamon müzesi’ne kaçırılmıştır. burada aslına uygun olarak çalınan parçalardan kapı kurulmuştur. bugün pergamon müzesine girildiginde ilk salonda tüm görkemi ile ziyaretçileri bu kapı karşılamaktadır.
    tarihsel süreç içinde babil kentinin yıkımları devam etmiş 2003-2004 yılları arasında abd'nin eski babil'i üst olarak kullanması toprak altındaki kente ve kapıya büyük zarar vermiştir.
hesabın var mı? giriş yap