9 entry daha
  • kişinin sağlıklı ilişkiler kurmasının bireyin iyi oluşunu etkilediğini düşünen psikolog.

    sullivan'a göre birey tek başına incelenmesi gereken bir birim değildir. bu nedenle kişiyi çevresinden ayırmadan inceler. ona göre kişilik ya da kendilik, bireyin içinde oturan bir şey değil de diğer insanlarla etkileşimlerden ortaya çıkan bir şeydir. kişiliğin sadece kişilerarası durumlarda görünür hale geldiğini söyler.

    freud'tan farklı olarak nesneyi bağlamadan koparmadan ele alır. kişilerarası bakış açısına göre bireye geçmiş ve güncel ilişkileri dikkate almadan odaklanmak, bireyi anlaşılabilir kılan bağlamdan kopartır. bunu da bir hayvanı doğal çevresinde değil de bir kafeste gözleyerek hayvan davranışını incelemeye benzetir. kafesin içinde yaşayan canlılar olmadığımızdan kişiliğimiz ele alınırken sosyal çevremiz de kişiliğimizle birlikte ele alınmalıdır.

    psikoanalistler bastırılmış arzuları ve fantezilerin arayışında iken sullivan gözden kaçmış kişilerarası etkileşimleri önemser. klasik bir analist saklı arzuların sansürlenmemiş biçimde görünmelerini bekler ve sonrasında onları yorumlar. sullivan ise ayrıntıların peşinden koşar. hastayı tanımaya önem verir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap