8 entry daha
  • kiev knezliği adı, modern bir zaman (19. yüzyıl) tanımıdır, ancak bölgenin orta çağ'da nasıl bilindiği 'rus ülkesi' ile aynı manaya sahiptir.

    rus, kiev şehrinde hüküm sürdü ve bu sebeple 'kiev rus' basitçe "kiev rus'unun toprakları" anlamına geliyordu. rus'dan evvela, 839'da konstantinopolis'ten dindar louis (814-840) sarayına giden diplomatik bir vazifede servetlerini kaydeden aziz bertin yıllıkları'nda bahsedilir. yıllıklar rus'un isveçli olduğunu iddia etmekte ve bu mümkün lakin onların etnik kökenleri hiçbir zaman kesin olarak kurulmamıştır.

    rusların doğuya gelişinin hikayesi ; evvela rusya'nın ilk vakayinamesinde (12. yüzyıl) anlatılır. bu çalışma, ülke halkının 9. yüzyılın ortalarında rus'u (iskandinav vikingleri olarak tanımlanır) ülkelerinde idare etmeye ve nizamı sürdürmeye nasıl davet ettiğini anlatır. biri rurik olmak üzere üç kardeş daveti kabul etti ve 700 yıldan fazla sürecek rurik hanedanlığını kurdu.

    hadiselerin bu versiyonu günümüzde 'normanistler' (rurikid hanedanlığı için iskandinav kökenini kabul edenler) normanist iddialar şu anda daha geçerli kabul ediliyor ve genel olarak iskandinav lider rurik'in (862-879) kesintisiz bir çizgide devam edecek olan hanedanlık kurduğu ve rusya'nın ilk çarı ıv. ivan (1547-1584), korkunç ivan olarak da bilinir.
    kiev knezliği 1237-1242 yılları arasında moğolların(bkz: altınorda) eline geçti, bölgeyi parçalara ayırdı ve bu parçalar nihayetinde belarus, rusya ve ukrayna devletlerine dönüştü.
    bölgedeki slavlar, hazarlara ve vareglere haraç ödemek mecburiyetinde kaldı, ta ki varegleri kovup hazarlarla münasebetlerini sürdürene değin. lakin daha sonra, kendilerini idare edemeyeceklerini ve hazarlara ödenen haraçların çok büyük olduğunu gördü. vareglere ödeme yapmaktan bıkmış olsalar da, hayatın onların muhafazası altında daha iyi olabileceğini kabul ettiler.

    kronik şöyle diyor:

    kendi kendilerine dediler: bize hükmedecek ve bizi kanuna göre yargılayacak bir hükümdar arayalım. bunun üzerine onlar denizaşırı vareg ruslarına gittiler; bu belirli varegliler rus olarak biliniyordu, tıpkı bazılarının isveçli ve diğerlerinin normanlar, ingilizler, gotlu olarak adlandırılması gibi, çünkü bu şekilde adlandırıldılar.
    slav elçileri rusya'nın müphem topraklarına geldiler ve onları gelip topraklarını kral olarak idare etmeye davet ettiler. en yaşlısı rurik, novgorod'a yerleşti; ikincisi, sineus, beloozero'ya; ve üçüncüsü truvor, izborsk'a. bu varegliler sebebiyle, novgorod bölgesi rus ülkesi olarak tanındı. novgorod'un şimdiki sakinleri vareg ırkından geliyor, lakin daha evvel slavlardı.
    rurik novograd'da eceliyle öldü ve küçük oğlu igor'u, kendisinden sonra gelen akrabası oleg'in (novgorodlu oleg ve kahin oleg, 879-912, olarak da bilinir) bakımına emanet etti. oleg, novgorod'dan muhitindeki toprakları fetheden ve sağlamlaştıran bir seri askeri mücadele başlattı. nihayet kiev'e geldi. görsel

    oleg, her ikisini de şehirden çıkmaları için kandırdı, öldürdü ve bölgenin kontrolünü ele geçirerek o esnada başkenti novgorod'dan kiev'e taşıdı (882). müzakereler ve askeri kuvvet sayesinde, birçok kabileyi ve yerleşmeyi hazarlara haraç ödemeyi bırakıp onun yerine kendisine ödeme yapmaya ikna etti. saltanatı sona erdiğinde, oleg rus'un bölge üzerindeki kontrolünü büyük ölçüde genişletti ve kiev'in hazinesini doldurdu.
    oleg'in yerine rurik'in yetiştirdiği oğlu kievli igor (912-945) geçti. igor, iktidara gelmeden bir süre önce olga (daha sonra kievli azize olga, d.c. 969) namında bir varegli kadınla evliydi. evlatlık babası gibi, igor da muzaffer askeri seferlere katıldı ve fethedilenlerden haraç aldı.ancak zamanla, biriktirdiği bütün servetin kendisine yetmediğini anladı ve halka daha ağır vergiler yükledi. sonunda açgözlülüğü sebebiyle drevlianlar kabilesi tarafından katledildi.

    yönetime devam eden olga:
    olga'nın ilk işi, kocasını öldürdüğü için drevlianları cezalandırmaktı. drevlianlar, prens mai ile kendisinin evlenmesini istediklerini haber gönderdiler ve olga da aynı fikirdeymiş gibi göründü ve elçiler istedi; bu elçileri bir teknede taşınmaları için kandırarak öldürdü ve daha sonra bir çukura atarak diri diri gömdürdü. daha sonra drevlianların en bilge adamlarının yanına gelmesini rica etti, geldiklerinde onları yıkanmaya davet etti ve hamamları ateşe vererek yakarak öldürdü. daha sonra drevlianlardan igor'u şereflendirmek için bir cenaze ziyafeti hazırlamalarını istedi, hepsinin sarhoş olmasına izin verdi ve askerlerine oradaki herkesi katlettirdi.
    kiev knezliği, oğlu ve halefinin saltanatları boyunca ağırlıklı olarak pagan olarak kalsa da. bölgeyi hristiyanlığa çevirecek olan olga değil, büyük vladimir (980-1015) idi.büyük vladimir ve bilge yaroslav
    olga 963'te tahtı bıraktı ve oğlu ı. sviatoslav, topraklarını genişletmek ve ticaret yollarını kontrol etmek için oleg ve ıgor'unkinden bile daha büyük bir seri askeri harekata süratle başladı. önce, uzun süredir rakip bir kuvvet olan hazarya'yı, ardından volga bulgarlarını, alanları ve tuna bulgarlarını, krallığını üç katından fazlasına ulaşana kadar fethetti.
    seferden kiev'e dönerken öldürüldü ve oğulları ı. yaropolk (972-980), oleg ve vladimir taç için savaştı. oleg öldürüldü ve ı. yaropolk iktidara geldiğinde vladimir, (972-995) norveç'e kaçtı. burada bir vareng kuvveti topladı ve geri dönüp krallığı geri almaya hazır hissedene kadar zamanını bekledi. vladimir, yaropolk'in ordularını yendi ve kardeşini pusuda öldürdü. mutlak hakimiyet sağladı.paganist mabetler inşa edip halkı birleştirdi.
    bizans imparatorluğu'ndan ıı. basil (taht. 976-1025) vladimir'den tahtını iki rakipten (bunlardan biri, bardas phokas, kendisini imparator ilan etmişti) müdafaa etmek için askeri yardım istedi. vladimir bunu kabul etti ve ardından ıı. basil'in kız kardeşi anne ile evlenmeyi istedi yahut bu ona teklif edildi. evlilik, vladimir'in hıristiyanlığa geçmesi şartıyla tasdik edildi.
    ıı. basil'e 6.000 vareng gönderdi ve bunlar bizans imparatorlarının mümtaz korumaları ve o zamandan 14. asrın başlarına kadar müthiş bir şok birliği haline gelecekti.
    ı. yaroslav, kiev knezliği'nin son büyük hükümdarıydı. isveç kralı olof skotkonung'un (995-1022) kızı ıngegerd olofsdotter (yaklaşık 1001-1050) ile evlendi ve daha sonra çocuklarının diğer milletlerlerden izdivaçları yoluyla mühim ittifaklar kurdu. ayrıca yasaları yeniledi, konstantinopolis anlaşmalar yaptı ve sınırlarını göçebe türk peçeneklerin istilalarından korudu ve kiev knezliği'ni kültürel ve iktisadi zirvesine yükseltti. 1037 civarında, novgorod' daki aziz sofia'nın inşaatına başladı, aziz sofia katedrali, kiev hala dünyanın en etkileyici ortaçağ kiliseleri arasındadır; kilisenin zenginliği, ı. yaroslav'ın saltanatının ihtişamının ispatıdır.
    ölümünden sonra, diğer şehirler ve prenslikler ayaklanıp evlatları güç için birbirleriyle savaşırken, kiev knezliği dağıldı.bilhassa 12. yüzyıldaki kuzey haçlı seferleri, krallığın baltık bölgesini devirdi ve dördüncü haçlı seferi (1202-1204)'nde gerçekleşen istanbul'un istilası (1204) yoluyla ticareti mahvetti ve yunanistan'a giden ananevi yollara erişimi kesti. 1237-1242 moğol istilası sırasında, kiev knezliği artık birleşik bir federasyon değildi ve ayrı devletlerdi.kaynak
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap