9 entry daha
  • roma tarihçilerinin neredeyse hepsinin, varlığının reddedilemez olduğunu kabul ettiği tarihsel kişiliktir.

    hristiyan olmayan kaynaklar (misal tacitus), isadan üstün körü bahseder, gospellardan tapınakta geçeni ise en çok tarihi kayıtlarda raporlanan olaydır. kendisinden pek haz etmeyen romalı yahudilerin (bkz: judea) ve greklerin kayıtlarında kendine yer bulan isa, iyice mürit toplayup bir tarihsel kişiliğe büründüğü noktada roma raporlarına da dahil olmaya başlıyor.

    roma tarihi kayıtlarında, devletle iletişimi olmayan, toprak yönetmeyen birinin, tekrarlar ile raporlanması ise o dönem etkisinin, ilgisiz romalı yöneticilerin dikkatini cezbedecek ve raporlarına dahil olacak denli büyük olduğunun göstergesidir. zira roma idaresi dinler ile ilgilenmez, verginizi verdiğiniz takdirde kime inandığınız size kalmıştır.(tanıdık geliyor mu?)

    ancak;
    ilgili kayıtların içeriğini gerçek kabul ettiğiniz tarihte, isa'nın 0 yılında doğmadığını veya 37 bc yılında ölmediğini de kabul etmek gerekiyor.
    zira kayıtlar ve "bir kişi etrafında toplanan hristiyan hacılar" raporlamaları, çarmıh olayının gerçekleştiği iddia olunan 37 tarihinden çok sonraları dahi devam etmekte.

    detaylar editlenecektir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap