5 entry daha
  • buz ve ateşin şarkısı serisinde, gece nöbetçileri'nin duvar üzerindeki karargâhı olan kale. kitapta tasvir edilen şekliyle game of thrones dizisindeki gösterimi arasında büyük farklar vardır.

    hbo'nun dizi için hazırladığı versiyonu, sezonlar içerisinde kalede çekilecek sahnelerin niteliğine göre her yıl ufak ufak yeniden şekillendirilmiştir. ancak ilk sezonun kamera arkası videolarında da görülebileceği gibi, ana tasarımında hadrianus duvarı'ndaki limes kaleleri temel alınmıştır. dekor olarak sadece batı avlusu inşa edilmiş; iki avluyu birbirine bağlayan geçitten itibaren, duvar'ın kuzeye açılan kapısının da yer aldığı doğu avlusu cgi teknikleriyle oluşturulmuştur. dizide doğu avlusunda geçen pek fazla sahnenin olmaması, örneğin 4x09'da yabanilerin batı kapısını zorladıkları gibi doğu kapısını da zorlamamalarının sebeplerinden biri de budur (savaşın kitaptaki anlatımında castle black tüm yönlerden saldırı almaktaydı).

    şahsi olarak askeri tarih meselelerine, kale ve istihkâm tasarımlarına meraklı biriyim; o yüzden castle black'in dizi için altıncı sezondaki halinden model alınarak yapılmış sahne açıklamalı bir krokisinin ve hbo lisanlı orjinal bir diorama'sının (zira kalenin fiziksel olarak tam hali, bulabildiğim kadarıyla sadece bu üründe mevcut) resimlerini buraya eklemek istedim:

    . sahne açıklamalı kroki
    . diorama 1
    . diorama 2
    . diorama 3
    . diorama 4
    . diorama 5
    . diorama 6
    . diorama 7
    . diorama 8
    . diorama 9
hesabın var mı? giriş yap