194 entry daha
  • ingiltere'nin en kısa süre görevde kalan başbakanıdır. zaten kısa olan bu başbakanlığı yds sınavına hazırlanırken her gün the economist okuduğum için yakından takip ettim. sizler için (başbakanlığın kendisi gibi) kısa bir şekilde özetleyeyim.

    6 eylül: boris johnson'dan boşalan koltuğun yerine rizhi sunak adlı başka bir gerizekalıyı sadece 100.000 küsür muhafazakar parti (ingiltere'deki bilinen adıyla tory) üyesinin oylarının çoğunu alarak mağlup etti ve başbakan olup kraliçeyle görüştü.

    8 eylül: kraliçe buna dayanamayarak vefat etti.

    23 eylül: zenginlere vergi indirimi yaparak ekonomiyi düzeltmek adlı dahiyane planını duyurdu.

    24 eylül: bu vergi planının ardından pound amerikan dolarının karşısında tarihi bir değer kaybı yaşayarak, tarihinin en kötü seviyesi olan 1.03'e geriledi. ingiltere merkez bankasının agresif müdahalesi olmasaydı pound'un değeri tarihte ilk defa dolar'ın altına düşebilirdi.

    3 ekim: truss'ın adına vergi planını duyuran ve onun en büyük işbirlikçisi olan ekonomi bakanı damat v2 kwasi kwarteng yıkıcı etkisinin ardından vergi planını geri aldıklarını ve uygulamayacaklarını söyledi.

    14 ekim: liz truss kendisi adına vergi planını açıklayan ve sonrasında geri alan bu ekonomi bakanını kovdu ve planın uygulanacağını söyledi. planı uygulaması için ekonomi bakanlığına jeremy hunt'ı atadı.

    19 ekim: jeremy hunt göreve geldiği gibi truss'ın vergi planını çöpe attı.* truss kendisine parlemantoda yöneltilen istifa etme çağrılarına "ben savaşçıyım, kaçan değilim" ("i'm fighter, not a quitter" bu kadar oldu çevirisi) diyerek cevap verdi.

    20 ekim: liz truss başbakanlıktan istifa etti. *

    brexit'ten sonra gelen ingiliz şarlatan siyasetçilerinin pik noktasının, ingilizlerin ahmet davutoğlu'sunun başbakanlık kariyeri de işte böyle sona erdi. dünya'nın en köklü demokrasisi olunca bizdeki gibi 2 yıl değil böyle 40 gün sürüyor. ama kötüye gidiş duracak gibi değil çünkü yeni başbakan için favori isim yakından bildiğiniz o kral "boris johnson"*

    böyle giderse ingiltere çok değil, birkaç seneye ak parti türkiyesini yakalar ama daha çok çalışmaları lazım. ha gayret. başarabilirsiniz.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap