27 entry daha
  • the beatles'ın '68 çıkışlı onuncu albümü.

    albümün resmi adı "the beatles" olsa da "white album" olarak anılmış, bu şekilde kabul görmüş. esasında albüm de değil, double albümdür. tam 30 şarkı vardır içinde.

    grubun rubber soul albümüyle ilk adımlarını atıp revolver, sgt. pepper's lonely hearts club band ve magical mystery tour albümleriyle arşa çıkardığı konsept kavramı bu albümde görülmez. daha fazla bireysellik vardır burda ve albüm genelinde bir sound bütünlüğü yoktur. beatles külliyatının en sert** ve en yumuşak**, en deneysel* ve en klasik şarkıları* ardı ardına gelir.

    sadece sound olarak değil, üyelerin arasında da bir bütünlük yoktur bu albümde. grubun hep birlikte kayıt yaptığı anlar sayılıdır. genel olarak herkes kendi enstrüman partisyonlarını ayrı ayrı çalmış, bir odada bir şarkı kaydedilirken aynı anda başka bir odada başka bir şarkının kaydı yapılmış. 30 şarkının yalnızca 16'sında tüm üyeler enstrüman çalmış.

    bu albümde balad, folk, country, british blues, rock and roll, reggae, ska, hard rock gibi birbirinden janralarda eserler vermiş beatles. albüm, eleştirmenler tarafından, o zaman ve hala, postmodern bir iş olarak ve tüm zamanların en iyi albümlerinden biri olarak görülmüş, görülmekte.

    albümdeki 30 şarkının 19'u grubun, maharishi mahesh yogi'nin hindistan'daki meditasyon kampındaki döneminde, 1 ay gibi bir sürede yazılmış. o kampta, grubun ulaşabildiği tek batı enstrümanı akustik gitar olduğu için şarkılar gitarda bestelenmiş, birçoğu daha sonra stüdyo kayıtlarında da o haliyle aranje edilmiş.

    grup '68 yılını o kadar üretken geçirmiş ki, albümdeki 30 şarkı ve 2 single dışında albüm oturumlarında demoları kaydedilen ve bu albüme dahil edilmeyen, gelecek albümlerde kullanılan veya üyelerin beatles dağıldıktan sonra solo projelerinde kullanacakları şarkılar da bestelenmiş.
    john look at me ve jealous guy'ı (ilk hali child of nature), paul junk'ı, george not guilty ve circles'ı solo kariyerlerinde yayınlamış. ayrıca george yine o dönem yazdığı sour milk sea'yi jackie lomax'e vermiş. bir yıl sonra abbey road albümünde yer alacak mean mr. mustard ve polythene pam de yine john tarafından aynı dönemde yazılmış. paul da bir yıl sonra let it be albümünde yer alacak the long and winding road'u bu dönemde bestelemiş. demo olarak kaydedilip hiç yayınlanmamış john lennon bestesi what's the new mary jane ve paul mccartney bestesi etcetera bu albümün oturumlarında bestelenmiş. demo hali anthology 3'te dinlenebilir.

    kayıtlar esnasında oldukça gergin bir hava hakimmiş. george martin'in haber vermeden tatile çıkması, ses mühendisi geoff emerick'in istifa etmesi, ringo starr'ın grubu 2 hafta boyunca terk etmesi gibi durumlar yaşanmış.

    albüm oturumlarına yoko ono da dahil olmuş. katılmakla kalmayıp fikirler de sunuyormuş. bu durum paul, george ve ringo'yu rahatsız etmiş.

    albüm kapağını ressam richard hamilton tasarlamış. paul, "sgt. pepper albüm kapağı gibi farklı bir şey istiyorum" demiş. hamilton da o albümle kontrast oluşturması için bu bembeyaz kapağı tasarlamış. fikir o kadar dahiyane ki albüm kapağı albüme ismini vermiş.

    albüm amerika ve britanya'da bir numaraya yerleşmiş. 24 kez platin plak ödülü almış. albümden hiç single çıkmamış, ancak single olarak yayınlanan hey jude ve revolution, bu albümün oturumları sırasında kaydedilmiş, daha sonra albüme dahil edilmemiş.
hesabın var mı? giriş yap