5 entry daha
  • #141626832

    internetten bedava indirebileceğiniz kitap (herkese açık). basitçe anlatayım. kitap conway'in game of life'ı tadında bir yaklaşımı açıyor. ilk 400 küsür sayfa bu konularla hiç ilgisi olmayan birinin dahi anlayabileceği bir şekilde konsepti ortaya koyuyor.

    ardından bölüm bölüm pozitif bilim literatürünün elindeki envanterle, ortaya koyduğu konsepti buluşturuyor. kitabın başından beri tarz şu. önce konu perspektifi eldeki bulgular ve çalışma biçimiyle açıkça ortaya koyuyor. "one can/would think" şeklinde ortalama bilişsel bakışı ekliyor. sonra da "i suspect, feel that" gibisinden kendi sistemindeki mantığın/spekülasyonun gücüne doğru çekiyor. kitap boyu her bölümde bu şekilde devam ediyor, sistem bu.

    (bkz: mathematica)

    velhasıl aslında kitap teknik olarak şu işlevi görüyor. yıllarca bilim yayınlarını takip ettiğinizi düşünün. bir noktadan sonra hemen her alanın en azından gerçeklik/hakikat bağlamında vardığı yeri kafanızda oturtmuş olursunuz. hatta çok değil 2 yıl kaliteli bir bilim dergisini, blogunu takip ederseniz insanlığın durduğu yeri rahatlıkla kavrarsınız. wolfram zerre boşluk bırakmadan size nerede olduğumuzu gayet basit bir şekilde açıklıyor. bunu yaparken ileride imkanların genişlemesi ve disiplinlerin birbirine yaklaşmasıyla beraber kurmaya çalıştığı yöntemin nasıl bir işlev kazandıracağını sezdiriyor. daha doğrusu yaptığı şey aslında kendisinin de gayet iyi bildiği üzere "ben şimdiden söyleyeyim de ileri de bir wolfram reyiz vardı, bunları görmüştü" gibisinden bir kehanet kitabı yazmak.

    peki bu küçümsenecek bir şey mi? kesinlikle hayır. kitap douglas adams sever fizikçi, matematikçi, yazılımcı tayfanın özellikle hoşuna gidecektir. oldschool ingiliz kafasına düşkün olanlar, terry gilliam'cılar, black mirror'cular falan da gayet keyif alır.

    konuyla ilgili olanlar için kitap ortalardan başlıyor. onun öncesi game of life, örüntü, kompleksleşme, celullar autamaton falan hiç karşılaşmamış olanlar için yönteme ve düzleme alıştırma sadece. sonrasında da çok özel bir şey yok ama böyle insanların var olduğunu bilmek iyi geliyor. yoksa ingilteredeki ortalama bir fizik/bilim kurgu nerd'i için çok anormal bir çalışma ve konsept yok ortada. yine de hoş bir zemin ve çalışma şekli sunuyor.
hesabın var mı? giriş yap