3 entry daha
  • insanın sinir ayarlarıyla oynayan etkileyici gerilim filmi. adını, örümcek katili adı verilen karakterden alsa da ilk kadın cinayetinden sonra şehre gece kuşbakışı baktığımız anda, ışıklardan oluşan dev bir örümcek görünüyordu.
    edit : sahnenin görüntüsünü de buldum görsel
    madde bağımlısı fahişeleri, ahlak bekçisi adamları, katilleri, sefalet ve cehalet içinde yaşayanları ağına düşürmüş dev bir örümceğe benzeyen kutsal şehir.
    en son hangi filmde bu kadar çok ölüm sahnesi gördüğümü hatırlamıyorum. ölümün tüm mücadelesi, kurtulmak için debelenen bir insan, dehşetle açılan gözler ve ağız ve sonraki sessizlik. filmin temposu çok iyiydi. rahatsız etse de bıktırmayan bir tempo. tempoya eşlik eden film müzikleri de çok başarılıydı.
    katil karakterin derin analizini de sevdim. filmde birçok mesaj vardı, ahlak anlayışı üzerine ama ben herhalde en çok, hiçbir şey olamamış o hiçkimsenin, önemli biri olmanın zehrine bağımlılığından etkilendim. bir uyuşturucu bağımlısı gibi.
    katil iran'da yaşayan dindar bir adam olmasaydı, amerika'daki bir hiçkimse olsaydı da eminim yine bir sebepten seri katile dönüşecekti. hoş sebebini bildiğimiz bir kötülükten mi daha çok etkileniriz, yoksa hiç sebepsiz olandan mı? bunun bir anlamı var mı emin değilim.

    --- spoiler ---
    filmde bir sahnede anne ve oğul mahkeme önüne çıkıyorlar ve oğlu annesine "baksana babamın ne kadar çok taraftarı var!" diye gururla gösteriyor.
    annesi de oğluna dönüp "evet ama onların hepsi buradan sonra hayatlarına kaldıkları yerden devam edecek. bizse sefaletimizle başbaşa kalacağız" diyordu.
    bu sahnede aklıma iran'daki ayaklanmayı destekleyen fransız aktrislerin videosu geldi. juliette binoche ile başlayan videoda, juliette saçını avuçluyor ve tam dibinden kocaman bir tutamı kesip ekrana sallıyor. sonra başka başka aktrisler, giderek daha yeniler, bir tutam değil, sanki saçın kırığını almak için kamera karşısına geçmiş gibi tırnak ucu kadar kesmeye başlıyor. bir de bakışları var kestikleri uca. yani kimsenin desteğini ölçecek sıralayacak, anlamlı/değil yorumlayacak kadar kendimi bilmez değilim ama acayip bir absürtlük var ortada. o minik saç parçasının arkasından bakan hüzünlü gözler ve bir yanda öldürülen kadınlar... iranlı kadın "herkes hayatına devam eder ve biz sefaletimizle kalırız." derken aklımdan geçen buydu.

    --- spoiler ---
101 entry daha
hesabın var mı? giriş yap