7 entry daha
  • basit ifade şekli ile; üzerine gelen ışığı yansıtmayan, ancak kendi sıcaklığı ile orantılı olarak belli spektrumda ışıma yapan cisimdir. aslında bu bakışla her cisim biraz kara cisimdir ama biz bunun ideal haline kara cisim diyoruz.

    kara cisim ışığı yansıtmadığı için normal koşullarda siyahtır (gözümüzün algıladığı spektrum için) ki aslında biz renk olarak genelde cisimlerin yansıttığı (soğurmadığı) rengi görürüz.

    kara cismin sıcaklığı arttığında ise bununla birlikte kendi bildiği spektrumda ışıması artar ve aslında o durum göz önüne alınırsa kara cisim artık o kadar da kara değildir.

    ilginç bir nokta da astrofizikçilere gelsin; cismin uzayda herhangi bir madde ile teması olmadan, moleküler anlamda bir kaybı olmadan soğuyabilmesinin veya etrafındaki şeyleri ısıtabilmesinin de nedenlerindendir.

    bir de bazı gençlerin yaptığı bir ışıma vardır ki, bir kısmı bildiği fizik terimlerini kimse anlamasın diye en kafa karıştırıcı şekilde yan yana getirip spektrum halinde yaymalarıdır. bu tür ışımalara forumlarda ve ekşi sözlükte sık rastlanır. ayrıca bu ışımaya belgesellerde de çok rastlanır, uzmanı olduğunuz konuyu anlatan belgeseli anlayamazsınız bile, nedeni kötü çeviri veya konuyu anlamamış olarak anlatıyor olmaktır. einstein güzel demiş; eğer bir şeyi yeterince basit anlatamıyorsanız, onu anlamamışsınız demektir.
hesabın var mı? giriş yap