7 entry daha
  • the beatles'ın '64 çıkışlı dördüncü albümü.

    please please me ve with the beatles albümlerine benzer olarak; 14 şarkının sekizi lennon/mccartney, altısı cover şarkılardan oluşmakta.

    bu albüm, lirikal olarak önceki üç albüme göre daha karamsar denebilir. grubun '64 yılında iyiden iyiye bir fenomene dönüşmesi, yılda iki albüm ve bir sürü single'ın yanı sıra çok fazla konser vermesi, bu tükenmişliğin ve karamsarlığın sebebi olarak gösterilebilir.

    bu albüm, özellikle john lennon yazdığı şarkılarda, bolca bob dylan etkisi taşıyor.

    ilk albümden bu yana henüz iki yıl bile geçmemişken, beatles'taki müzikal gelişimi, olgunluğu bu albümde net olarak görmek mümkün. ilk üç albümde sözlerdeki hava güllük gülistanlıkken bu albümle birlikte içe dönüşler başlıyor. i'm a loser, no reply, i'll follow the sun gibi şarkılar buna örnek.

    bu albüm kaydedilirken, 1964 yılında, beatles'ın içinde bulunduğu yoğunluk korkunçtur. eylül sonunda amerika turnesinden dönüyorlar, stüdyoya girip bu albüme başlıyorlar, bu esnada yeni şarkılar yazıyorlar, sonra ingiltere turnesine başlıyorlar, albümü beş hafta içinde bitiriyorlar, bu arada turne devam ediyor ve albümü christmas'a yetiştiriyorlar.
    george martin bu durumla ilgili; "beatles for sale sırasında oldukça savaş yorgunuydular. '64 boyunca ve '63'ün büyük bölümünde deli gibi hırpalanmış olduklarını unutmamak gerekir. başarı harika bir şey, ama çok yorucu" demiş.
hesabın var mı? giriş yap