7 entry daha
  • abd'nin mütefiklerine 2nci dünya aavaşı sırasında destek vermek için çıkardığı yasa. adından da anlaşılacağı üzere bedeli savaştan sonra ödenmek üzere ödünç verme ve kiralama kapsamındadır.

    abd sovyetlere hatırı sayılır miktarda yardım göndermiştir. bu kapsamda gönderilen bazı tankların sayıları şöyle yazayım.

    lend-lease kapsamında 12 bin zırhlı araç (1.386'sı m3 lee ve 4.102 m4 sherman olmak üzere yaklaşık 7 bin tank dahil) amerika tarafından sscb'ye gönderildi.

    kızıl ordu tarafından kullanılan tank birimlerinin çoğu sovyet yapımı modellerdi, ancak yaklaşık 7 bin amerikan lend-lease tankı artı 5 bin'den fazla ingiliz tankı kullanıldı, bu da sovyet savaş zamanı üretiminin yüzde sekizine eşdeğerdi.

    5.218 ingiliz tankı valentine (kanada'dan 1.380 valentine tankı dahil) ve matilda, tetrarch tankları gönderildi.

    ek olarak ingiltere'den 1.212 universal carrier ve loyd carriers (kanada'dan da 1.348 ile birlikte) gönderildi. bunlar tank değil, zırhlı araçlardı.

    amerikan lend-lease'in çoğu ingiltere'ye gitti. buna kıyasla sscb'ye giden para 3'te 1'di. bazıları savaştan sonra amerika'ya geri gönderilmiş, gönderilemeyen, kaybolan veya kullanılan şeyler (yakıt vb.) savaştan sonra abd'ye ödenmiştir. yani ücretsiz yardım yoktu.

    tüm bunlara ek olarak sovyetler birliği, 2. dünya savaşı sırasında diğer tank türleri hariç en az 59 bin t-34 tankı üretti.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap