60 entry daha
  • a hard day's night albümünün beşinci şarkısı, paul mccartney bestesi.

    paul, her ne kadar "herhangi biri hakkında değildi, sadece aşk şarkısıydı" dese de, genel kanı, şarkının o dönemki kız arkadaşı jane asher'a yazıldığı üzerinedir. paul, we can work it out ve here there and everywhere'i de jane asher için yazmış.

    o dönemde şarkı isimleri, çoğunlukla ilk cümlede geçen sözlerden seçilirmiş. bu şarkı, ismi ortalarda geçen ilk popüler şarkılardan biri olmuş.

    "a love like ours..."'la başlayan bölümün yazılmasında john lennon'ın yardımı vardır. zaten bakıldığında a hard day's night albümü, john lennon ağırlıklı bir albümdür.

    şarkı, yapısal olarak 30'ların popüler müziğine benzetilebilir. a+a+b+a sistemi üzerine kurulmuş oldukça geleneksel bir iştir.

    şarkıda sadece paul vokal yapmıştır. erken the beatles dönemi için nadir görülen bir durumdur bu. bir diğeri için (bkz: yesterday)

    şarkının akustik gitarla çalınan imza melodisi george harrison tarafından yazılmış. paul abimiz, "bu şarkı, o melodi olmadan hiçbir şeye benzemezdi" diyerek george'un hakkını fazlasıyla vermiş.

    şarkı, 300'den fazla kez cover'lanarak beatles'ın en çok cover'lanan şarkılarından biri olmuş. bu alanda guinnes rekorlar kitabına girerek rekor kıran beatles şarkısı için; (bkz: yesterday)

    paul, her ne kadar rock sound'lu albümler yapıyor olsalar da her albümde en az bir balad olmalı prensibiyle yazmıştır bu şarkıyı. bu prensibin bir önceki albümdeki* örneği için; (bkz: till there was you)

    her ne kadar şarkıda john'un emeği de olsa, bu şarkı için john, "paul'un ilk yesterday'iydi" demiş. paul da, "bu şarkı, kendimi etkilediğim ilk şarkım" demiş.

    şarkı, tamamen akustik enstrümanlarla kaydedilen ilk beatles şarkısı olmuş.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap