1 entry daha
  • domitianus’un imparatorluk dönemi,

    ......titus’un ölümünden kısa bir süre sonra küçük kardeşi domitianus imperium’u aldı. bu imparator babası yada ağabeyinden çok nero, caligula yada tiberius’a benziyordu. yine de ilk yıllarında ılımlı bir yönetim sergiledi, ama kısa bir süre sonra kendisini şehvet , öfke , zulüm ve açgözlülük gibi korkunç zaaflara kaptırınca hem babasının hemde ağabeyinin yaptığı bütün hizmetleri yok ederek büyük nefret kazandı.

    senatus’un en seçkin üyelerini öldürdü. kendisine dominus ve deus denilmesini emreden ilk domitianus oldu.

    altın yada gümüş olmadıkça capitolium’a kendisinin heykelini diktirmek istemedi. kuzenlerini öldürdü. nefretlik bir kibri vardı.

    biri sarmatae , diğeri catti , ikisi daci’ye olmak üzere dört sefer düzenledi. daci ve catti’ye karşı elde ettiği başarıyı çifte zaferle kutladı. sarmatae başarısını ise sadece defneden bir taçla kutladı.....

    ......domitianus bunun yanı sıra roma’da pek çok kamu binası inşa etti, bunlar arasında capitolium , forum transitorium , odeum , divorum porticus , isis ve serapis tapınakları ve stadium da vardır.

    ama işlediği cinayetler sonucunda kendisine karşı duyulan nefret iyice artınca , kendi adamlarının düzenlediği bir suikast sonucunda , kırk beş yaşında , yönetiminin on beşinci yılında sarayında öldürüldü.

    taşıyıcılar cenazesini onurunu ayaklar altında alacak şekilde alıp götürdü, yüz kızartıcı şekilde de gömüldü.......................................

    tarihçi eutropius ( ms 4.yy) ; roma’nın kuruluşundan ,ms 364 yılında imparator iovianus’un ölümüne kadar gerçekleşen önemli olayları on kitapta yalın olarak özetler.

    roma tarihinin özeti : eutropius
    latinceden çeviren : çiğdem menzilcioğlu
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap