7 entry daha
  • nasyonalizm tıpkı bazı sol değerler gibi avrupa ülkelerinin çoğunda devletin çelikten kolonlarına eklendiği için, bunu siyasete bırakmadıkları için avrupa'da nasyonalizmden ziyade merkeze yakın sağ görürsünüz, merkeze yakın sol görürsünüz. çünkü devlet yapısı zaten bu gerekli politikalara siyasetten bağımsız olarak bünyesinde barındırır, radikal bir tarafa gerek kalmaz. bunların merkezden uzak olanları prim yapmaz. bu batı çağdaşlarının köklü devlet kültürünün ve geçmiş tecrübelerinin tezahürüdür.

    siyasetçiler devletin bu zemininde dans ederler. bu abd'de de böyledir, trump gelip yıllık göçmenlik kotasını 15 bin'e çeker, şimdi demokratlar gelip güç bela bunu 60 bin kişiye çektiler. devletin başına geçtiğinizde öyle at koşturamıyorsunuz. bunu şöyle düşünebilirsiniz devlet alt üst limitleri olan bir ekolayzır verir elinize, siz ancak siyasetinizle bu ekolayzırın ayarlarını değiştirirsiniz.

    türkiye ve daha nice 3. dünya ülkelerinde devlet oyun hamuru gibidir, ülkenin başına geçen kılcal damarlarına kadar değiştirir, kaldırır, ekler, biçer. daima bir güvensizlik ortamı olur, hiçbir proje uzun vadede tamamlanamaz, adalet-hukuk-güçler ayrılığı gibi kavramlar kağıt üzerinde kalır. ekonomi kısa vadede ufak gelişmeler yaşansa da, uzun vadede buhranlıdır. eğitim yerlerde sürünür.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap