4 entry daha
  • imparator gallus döneminde yukarı ren ordularının komutanıydı. gallus ile aemilianus arasındaki mücadelede gallus'a destek verdi. gallus'un yardım istemesi üzerine yola çıktı ancak artık geçti. mücadeleyi aemilianus kazanmış ve gallus öldürülmüştü. bunun üzerine valerian dostunun intikamını almak üzere ant içti. kendisine bağlı askerlerle aemilianus 'un üzerine yürüdü. bu sırada aemilianus'un askerleri umutsuz bir savaşa girmek yerine onu öldürmeyi seçtiler. artık valerianus yeni imparator olmuştu.
    valerianus geniş topraklara sahip imparatorluğun tek başına yönetilemeyeceğini biliyordu. bunun üzerine oğlu gallienus'u batıyı yönetmekle görevlendirdi. kendiside doğu'da bir tehdit oluşturan sasaniler üzerine sefere çıktı.
    iki ordu arasında savaş kaçınılmazdı. tarihe edessa savaşı olarak geçen muhabere birinci şapur önderliğinde sasanilerin kazanması ile son buldu. savaş sonrasında valerianus şapur'a esir düştü. esaret altında yaşamı son buldu. öldükten sonra derisinin altına saman yerleştirildi ve sergilendi. bir savaş meydanında esir düşen ilk imparatordur.

    sonra publius licinius egnatius gallienus
    (bkz: #141652085)

    önce marcus aemilius aemilianus (bkz: #140927025)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap