7 entry daha
  • miyofasiyal tetik noktalarla karakterize, bölgesel ağrıların görüldüğü bir yumuşak doku hastalığıdır. en sık baş, boyun, omuz tutulur. ilk entryde fibromiyalji bakınızı verilmiş fakat fibromiyalji tüm vücudu yaygın şekilde etkiler, miyofasiyal ağrı sendromunda ise "lokalize" bir ağrı söz konusudur. tabii ikisinin beraber görülmesi de mümkündür.
    tetik noktalarda lokal hassasiyet görülür. gergin bantlar mevcuttur, muayene ile kas liflerinin kısalığı hissedilebilir.
    hayat kalitesini oldukça negatif etkiler. uyku bozuklukları, depresyonla beraber seyredebilir. major ve minor kriterler hesaba katılarak tanıya varılır, spesifik bir laboratuvar ya da görüntüleme bulgusu yoktur. en çok fibromiyaljiyle karışır.
    tedavisi ilaçla ya da ilaçsız olabilir. kas gevşeticiler, ağrı kesiciler, soğuk spreyler, tetik noktalarına anestezik madde uygulanması, sıcak kompres gibi çeşit çeşit yöntemler vardır.
    ama bunlar daha çok ağrılı zamanlarınızda sizi rahatlatmaya yöneliktir ve kalıcı çözüm sağlamaz, semptomlarınızı giderir/hafifletir.
    genellikle hasta profili benzerdir; hareketsiz yaşam süren, uzun süre aynı pozisyonda duran (telefon/bilgisayarla uğraşma, ders çalışma, el işi yapma, mod düşüklüğü yaşamaya meyilli/gergin kişilikte, gerilim tipi baş ağrıları olan.
    tek çözüm bu bölgedeki kasları esnetmek, germek, güçlendirmektir.
    ya fizik tedavi hekiminizin verdiği hareketleri yapacaksınız, ya gyme yazılıp düşük ağırlıklarla boyun omuz sırt kaslarınızı çalıştıracaksınız ya da pilatese gideceksiniz. maalesef çözümler bunlar. masajlar, anti depresanlar, fizik terapi seansları, kuru iğnelemeler, kupa çekmeler sizi geçici olarak rahatlatabilir ama kalıcı çözüm sunmamaktadır.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap