7 entry daha
  • agamemnon'un eşi klytaimnestra tarafından öldürülmesi, oğlu orestes'in agamemnon'un intikamını alması ve yargılanması süreçlerini işleyen aeschylus tarafından yazılmış yunan trajedi üçlemesidir.

    arkaplanında yok olmaya yüz tutan analık hukuku ile kahramanlar çağı 'nda yükselen babalık hukuku arasındaki mücadeleyi konu edinen oldukça sürükleyici bir tragedya oresteia.

    babalık hukukunun koruyucuları apollon ve athena orestes'in tarafında yer alırken analık hukukunun koruyucuları erinysler orestes'in karşısında klytaimnestra 'nın yanında yer alır.

    erinsyler klytaimnestra'yı savunurken " öldürdüğü adam, onun kandaşı değildi" ifadesini kullanırlar. bu alıntı analık hukuku hakkında önemli bir bilgiyi açığa çıkartır şöyle ki analık hukukuna göre akraba olmayan bir adamın öldürülmesi, kocası bile olsa bağışlanabilir. zira analık hukukunda soy anneden devam eder toplum içinde en çok yakınlık kurulan erkek figürü annenin kardeşi dayıdır.

    5. yüzyılda toplulukların, hızlı nüfus artışları dolayısıyla tarımsal üretime yönelmesi devamında mülkiyetin hayatın içine girmesi ile miras kavramının ortaya çıkması mirasın kime geçeceği konusunda çocuğun babasının kim olduğu sorusuna önem kazandırmaya başlamış tekeşlilik ile birlikte babalık hukuku filizlenmiştir. oresteia üçlemesi kahramanlar çağı'ndaki yunan dünyasının bu bakımdan analık hukukundan babalık hukukuna geçiş sürecindeki portresidir.

    orestaie'da, analık hukukunun hüküm sürdüğü doğada vahşi hayvanlardan saklanarak yaşayan av konumundaki insandan, babalık hukukunun hüküm sürdüğü ve insanların doğaya biçim vermeye başladığı avcı konumundaki insana geçişin simgeleştirilmesi klytaimnestra'nın oğlu tarafından adeta bir hayvanın kurban edilmesi gibi bıçaklanarak öldürülmesi ile gerçekleştirilmiştir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap