8 entry daha
  • kainat simülatörü - deney 7: duyumsal evren.

    karşılaştığı nesnenin dost mu düşman mı olduğunu ancak kendisine dokunduğunda anlayan bir canlının (dedim işte başınız göğe erdi mi?) hayatı, bizim standartlarımıza göre korkunçtu. kör, refleksif bir dünya. başka bir canlıya dokunduğunuz anda öldünüz ya da öldürdünüz. buna kararı veren de siz değilsiniz.

    hücreler arası iletişimin yeni yapılan otoyollarla (sinir hücreleri) büyük bir hıza kavuşması sürecinde öyle bir canlı ortaya çıktı ki, bu düzeni değiştirdi. kendisine yaklaşmakta olan bir nesnenin kendisinden önce o nesneye dair bir mesajların geldiğinden elbette habersizdi bu canlı, ama bu mesajları kullanabiliyordu. dokulunca devreye giren araba alarmı ile, bir engele yaklaşırken çarpmadan önce öten park sensörü arasındaki farka benzetiyorum ben bu durumu. iki halde de bilinç yok, sadece ikinci durumda ilkine göre daha yüksek seviyede bir duyumsallık var.

    artık canlılar birbirlerinin fiziksel varlığından ziyade birbirlerinin gönderdiği işaretlere göre hareket eder oldular. av ve avcı arasındaki mesafe büyüdü, ama bir hedefe yönelimsellik ve bir tehlikeden kaçış gibi 'akıllıca' davranışlar sergileyen yeni bir dünya kuruldu. yine de, ilk kez 'algılayan' canlının yanında otomat gibi kalır bunlar.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap