23 entry daha
  • gladyo soğuk savaş döneminde nato ülkelerinde cia aracılığıyla kurulmuş, illegal bir şekilde komünizmle mücadele eden tüm örgütlerin bağlı olduğu merkez birimdir. ilk kuruluş yıllarında gladyo tüm devlet kurumları içinde var olsa da merkezi tsk idi. 12 mart muhtırası, 12 eylül döneminde yaşanan terör, darbe ve darbe sonrası yaratılan yeşil kuşak... bunlar hep gladyonun ürünleridir.

    özalın ırak'a girme planına genelkurmay tarafından karşı çıkılması ise yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. gladyo bu tarihten itibaren emniyete doğru kaydırılmaya başlanmıştır. eşref bitlis paşanın şehit edilmesi ise bu yol ayrımının kesinleştiği noktadır. türk silahlı kuvvetleri bu tarihten sonra artık bölgede amerikan emperyalizmine karşı direnen bir güç olmuştur.

    ve tabi komünizmin çökmesiyle avrupa'da gladyo işlevini tamamlamış ve amerikanın kontrolünde çözülmüştür. ancak türkiye gibi kilit bir ülkede gladyonun tasfiyesine izin verilmemiş sadece gladyonun düşmanı ve misyonu değiştirilmiştir. artık yeni düşman emperyalizme entegrasyonda sorun çıkartabilecek üniter devlet yapısı ve bu yapıyı koruyan kemalizmdir.

    şimdi gazetelerde çıkan "gladyo çözülüyor" tarzı haberleri gördükçe insan gülüyor. çünkü ergenekon operasyonu bizzat gladyonun yürüttüğü bop a karşı direnebilecek güçleri tasfiye operasyonudur.
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap