27 entry daha
  • kuzey afrikalı bir aristokrat ve general olan lucius septimius severus , ms 197'de tahta geçti ve kendi hanedanlığını kurdu. serverus, senatoya saygı gösterdi ancak ordunun, devletin temeli olduğunu düşünüyordu. askerlerin maaşını arttırdı ve böylece ordunun desteğini aldı.
    roma kolonisi leptis magna'dan bir binicinin oğlu olan severus , 173'te senato'ya girdi ve 190'da konsül oldu . imparator commodus'un 31 aralık 192'de öldürüldüğü sırada yukarı pannonia'nın valisiydi ( şimdi avusturya ve macaristan'da). praetorian muhafızlar , commodus'un halefi publius helvius pertinax'ı (mart 193) öldürdü ve imparatorluk unvanını marcus didius julianus'a sattı. bunu haber alan serverus, askerleriyle roma'ya gelerek tahtı julianus'tan aldı (1 haziran 193).
    serverus, ilk dönemlerinde iç sorunlarla ilgilendi. ingiltere'deki rakibi decimus clodius albinus'u pasifize etti. 194'te doğuya yürüdü ve başka bir rakibi olan suriye valisi gaius pescennius niger'i kararlı bir şekilde mağlup etti. severus daha sonra kendini imparator ilan eden albinus ile yüzleşmek için batıya yöneldi. albinus, şubat 197'de lugdunum (şimdi lyon, fransa) yakınlarındaki ezici yenilgisinin ardından intihar etti. bu savaştan sonra roma'ya dönen serverus senato'da yer alan tam 30 albinus destekçisini idam ettirdi. bu idamları meşru göstermek için kendisini imparator marcus aurelius'un (161-180) evlatlık oğlu ilan etti ve imparator nerva'nın soyundan geldiğini iddia etti. 197 yılının sonlarında partlar mezopotamya'yı işgal etmeye başladılar. serverus bunun üzerine partlar üzerine yürüdü ve savaşı kazandı.
    serverus, 202 yılından sonra devletin yapısında değişiklikler yaparak geçirdi. gücünü, anayasal yaptırımlardan çok ordu gücüne dayadı. askerlerin maaşlarına zam yaptı ve evlenmelerine izin verdi. aynı zamanda severus, gücü hızla azalan senato'yu görmezden geldi.
    serverus hayatının son anlarını ingiltere/york'ta geçirdi. ölmeden önce askerlerine devletin oğulları* arasında paylaşılmasını vasiyet etti. 211'de hayata gözlerini yumdu.

    *caracalla ve geta

    kendisinden önce gelen julianus (bkz: #137284804)
    kendisinden sonra gelen caracalla (bkz: #133214272)
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap