5 entry daha
  • yaşam zorlaşınca, çıkmaz sokaklarda soluksuz kalınca, göz görmeyince, gönül hissetmeyince, bünyeyi rahatlatmak ve ferahlatmak için yapılan eylemlerden biri. hatta toprak ana ile birebir teması içerdiğinden bireyselin üzerinde, toplumsal ve ekolojik bir hamle. her ne kadar son zamanlarda kavramın içi boşaltılıp daha hafifletilmiş olsa da kaçınılmaz olanı engellemek için tek çare. (bkz: erozyon)

    nasıl yapılır, nerelerden izinler alınır, bildiğimiz kadarıyla yazalım.

    1- eğer ki bilfiil ağaç dikmeye vaktiniz yoksa, toz toprak bozuyorsa, ya da herhangi bir nedenden olayı "ben bulaşmayayım ama ağaçlar büyüsün" diyorsanız, tema ve çekül sizin için dikiyorlar efenim. bir banka havalesi ile kayıt yaptırıyorsunuz, ilk ağaç dikim organizasyonunda size sertifika gönderiyorlar.

    2- yok "kendi ağacımı kendim dikmek isterim" diyorsanız, 10cm'lik çamlara, yarım metrelik çınarlara bitiyorsanız, o zaman değişik seçenekleriniz var. ilki, gene tema ve çekül'ün her sene düzenlediği ağaç dikim organizasyonları. her sene seçilen yere otobüsle gidiliyor. 30 yaş üzeri grup bunu tercih ediyor gözlemlediğim kadarıyla.

    3- 30 yaş altı grup için (ki bir yaş sınırlaması da yok hani, öyle bir gelenek olmuş diye söylüyorum) yurtiçi /yurtdışı uluslararası gönüllü gençlik kampları bulunmakta. her türlü sosyal sorumluluk projesinin hayata geçirildiği bu kampların bazıları da ağaç dikim kampları. daha fazla bilgi için buyrun buradan bakınız: gençtur

    4- yok ikisi de beni açmadı, başka seçenek yok mu'cular için cevap: "nasıl olmaz?" efenim, ilçenizin belediyesinin kapısını tıklatabilirsiniz. misal bir hatıra ormanı yaptırmak istiyorsunuz. belediyeye başvuruyorsunuz, o da size çorak bir arazi tahsis ediyor. fidanları fidanlıklardan alabildiğiniz gibi orman bölge müdürlüklerinden de alabilirsiniz. fidanları, suları ve üçbeş çapayı alıp biniyorsunuz minibüse.

    5- hayır, ben balkonumda yetiştireceğim derseniz, o da mümkün. alın 0 yaşında bir fidan, büyütün de büyütün. boyu 1 mt'ye yaklaştığında (yarım metre de olur) atın arabaya yolda gördüğünüz bir yerde durun dikin. kimse size neden diktiniz demez. sadece daha önce ağaçlandırılmış bir yere ya da yol kenarına dikiyorsanız, ağacın güneşsizlikten zayıflama (1.seçenek) ya da tozdan ölme ihtimali (2.) var. hani daha aklı selim bir yere dikmek faydalı olacaktır.

    6- güneşli bir günde yürüyüşe çıktığınızda orman bölge müdürlüklerindeki orman mühendisi abilere bir çay içmeye de uğrayabilirsiniz. evet, aynen, "ben geldim" şeklinde. orman mühendisi abiler, ağaçlara çocukları gibi baktıkları için (based on a true story) hem sizin ağaç dikme isteğinize cevap verecekler, hem de ağaçlar hakkında bilgilendireceklerdir. artı, yanlarından ayrıldığınızda yüzünüzde bir gülümseme olacaktır.

    ayrıca şöyle başlıklar da var:

    (bkz: ekşi sözlük hatıra ormanı)
    (bkz: burgazada eksi sozluk ormani)

    (bkz: şimdi değilse ne zaman)
71 entry daha
hesabın var mı? giriş yap