5 entry daha
  • 12.9 milyar ışık yılı uzaklıkta, big bang’den sadece 900 milyon yıl sonra oluştuğunu tahmin edilen yıldız. karanlık evrenden sonraki ilk yıldızların, galaksilerin oluşmaya başladı dönem bu. ışığı bize şimdi ulaştı 12.9 milyar yıl sonra… inanılmaz.

    peki nasıl keşfedildi?

    einstein’ın görelilik kuramının öngördüğü harikalar arasında, kütlenin uzayın kendisini “eğmesi” vardır. ışık, büyük cisimlerin yakınından geçerken, yolu kavisli alanı takip eder ve yön değiştirir. bizimle uzaktaki bir arka plan ışık kaynağı arasında büyük bir nesne varsa, nesne ışığı saptırabilir ve yoğunluğu büyüterek bir mercek gibi bize doğru odaklayabilir.

    birkaç kez büyütülmüş galaksiler rutin olarak bu yöntemle keşfedilir. ancak şaşırtıcı bir kozmik tesadüfle, whl0137-08 adlı bir kümedeki galaksiler, tek bir yıldızın ışığını bize doğru odaklayacak ve ışığını binlerce kez büyütecek şekilde sıralandı.

    bu yerçekimi merceğinin ve hubble uzay teleskobu ile dokuz saatlik maruz kalma süresinin bir kombinasyonu, uluslararası bir gökbilimciler ekibinin yıldızı tespit etmesini sağladı.

    kaynak
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap