7 entry daha
  • bilişsel nöropsikolojide kullanılan, beynin bilişsel fonksiyonlara göre organizasyonunu çıkarabilmek için başvurulan özel bir metot. genellikle beyin hasarı alan kişilerin nöral yapılarının incelendiği vaka çalışmalarında, nörolojik görüntüleme (neuroimaging) çalışmalarında kullanılır.

    örnek vermek gerekirse; beynin x bölgesinden ( mesela medial temporal lobe olsun) hasar alan kişiler y bilişsel fonksiyonunu yerine getiremez (yakın zamanlı anılarını hatırlayamaz). bu metot ile araştırmacılar x beyin bölgesinin y bilişsel fonksiyonu ile ilişkisini bulurlar.

    bu metodun bir de kardeşi vardır: double dissociation: iki farklı beyin bölgesinin iki farklı bilişsel fonksiyon (task) üzerindeki zıt etkilerine bakar.

    misal; beynin x bölgesine (medial temporal lobe olsun yine) hasar alan bir kişi y işlevini yerine getiremezken (yakın zamanlı anılarını hatırlayamazken) z işlevinde herhangi bir sorun yaşamamaktadır (uzak zamanlı anılarını hatırlayabilmektedir). beynin t bölgesinden (temporal neocortex diyelim) hasar alan kişi ise y işlevinde bir sorun yaşamazken (yakın zamanlı anılarını hatırlayabilirken) z işlevini yerine getirememektedir (uzak zamanlı anılarını hatırlayamamaktadır). bu yöntem ile beynin x ve t bölgelerinin y ve z tasklarındaki birbirini etkilemeyen zıt ilişkileri bulunur.

    bilişsel nöropsikolojinin* bir yöntemi olarak ortaya çıksa da iki farklı uyaranın iki farklı göreve zıt etkilerini anlatmak için de kullanılmaya başlamıştır.

    peki bunları niye anlattım. benim gibi dissociation ile double dissociation'ı karıştırıp yanlış kullanmayın diye. "yalnız bu double dissociation" değil dendiğinde "he mii" gibi tepkiler vermeyin.
hesabın var mı? giriş yap