6 entry daha
  • avrupa'ya sanat eğitimi almaya yollanmış ama birinci dünya savaşının başlaması ile güç bela ülkeye dönen sanatçılardır. güç beladan kasıt yollar kapalı olduğu için dönüş yolu meşakkatli olmuştur.

    bu kuşakla alakalı olarak bilinen en önemli yanlış, türk resmindeki renklerde tonlamanın bu kuşakla değiştiğidir. fakat tonlama bu kuşaktan önce değişmeye başlamıştır. halil paşa ile değişmeye başlamış ve osman hamdi bey (mimozalı kadın) ile devam etmiştir. ayrıca sanatçılarımız bu metodu avrupa'dan 50 60 sene sonra kullanmaya başlamıştır. bu anlaşılabilir. çünkü resim sanatı bu topraklara zaten geç girmiştir. bu abiler izlenimcilik eserleri vermeye başladığında avrupa, fovizm ve kübizm gibi akımlara geçiyordu. fakat şu da var, bu abiler eğitim alırken hala revaçta olan akım izlenimcilikti. o nedenle üzerlerine daha çok durmaları normal.

    fransa'da gittikleri okullarda aldıkları eğitim ise izlenimcilik değil, klasisizmdir. hocaları ya da üstatları artık ne derseniz, fırça darbelerini falan göstermemeye dikkat ettiriyorlardı bizim çocuklara. resim teması olarak mitoloji, din ve tarih sahneleri seçiliyordu.

    bizim türkler, işte bu okul ortamında klasisizmin katı takipçileri arasında klasik resme bağlı kalmamış, modaya ayak uydurmuşlardır. hem de neredeyse hepsi.
hesabın var mı? giriş yap