9 entry daha
  • kıymeti takdir edilmemiş türk bilim adamı.

    kendisinin bilim tarihi, matematik, fizik, felsefe alanlarında telif ve tercüme birçok eseri bulunmaktadır. bunlar arasında en ihtişamlı eserleri asar-i bakiye ve kamus-u riyaziyyat'tır. salih zeki bey yıllar boyunca istanbul kütüphanelerinde bulunan yazma eserleri tetkik ederek meydana getirdiği bu abidevi eserlerinde matematik alanında müslüman ve türk âlimlerin katkılarını ölümsüzleştirmiştir. bu yönüyle salih zeki bey, bilim tarihinde doğuyu görmezden gelme eğiliminde olan avrupa merkezli bakış açısını hafiften tokatlamış, islam bilim tarihi geleneğini de derli toplu bir şekilde ortaya koymuştur.

    asar-ı bakiye adlı 4 ciltlik eserinin iki cildi sağlığında yayımlanmış ancak diğer iki cilt istanbul üniversitesi kütüphanesinde gözüpek araştırmacılarını beklemektedir. bu ilk 2 cilt prof. remzi demir tarafından bugünkü harflerle yeniden yayımlanmıştır.

    yine kamus-u riyaziyyat adlı büyük eserinin ilk cildi yazarın sağlığında yayımlanmış, ikinci cildi ölümünden iki yıl sonra eski harflerle basılmıştır. diğer ciltleri yaklaşık 4000 sayfa olan el yazısı notlar hâlinde istanbul üniversitesi kütüphanesinde yayımlanmayı beklemektedir.

    aslında bu eserlerin yayımlanması resmi bir kurul tarafından yapılmalıdır; zira bir kişinin altından kalkması pek ağır bir sorumluluk olmakla birlikte yayımlanması ticari olarak kâr getirmeyeceği için yayınevleri tarafından cazip görülmez. koskoca üniversiteler, devletin ilgili kültür kurumları ise böylesi kültür hizmetlerine karşı üç maymunu oynamayı tercih eder.

    salih zeki bey'in bu iki eserin dışında kalan bazı eserleri çizgi yayınevi tarafından yayımlanmıştır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap