8 entry daha
  • büyük bir freud hayranı olarak incelediği tek psikoz vakasını tabii ki ben de merakla araştıracaktım.

    hala soru işaretleri ile dolu olan bir vaka. günümüzde bile psikoz tanısıyla altta yatan sebepleri tam olarak bulamadığımız nice vaka tedavi ediyoruz.

    yargıç olarak atanan kahramanımızın emiri altında çalışan insanların kendisinden yaşça çok büyük olmasının getirdiği ağır yükle beraber bilinçaltında var olan bi kaç travmanın açığa çıkması ile olaylar başlıyor. doktor olan babasının çocukluk çağındaki katı tavırlarının yarattığı etki ile kendine dış dünyada bir baba figürü yaratıp kendini de kadın rolünde düşünerek babasının hoşuna gidebileceğini düşünüyor. baba çok erken yaşta ölmüş tabii. ortada var olan bir baba yok ama hala arasını düzeltme çabası var. önce doktoru, sonra güneş, sonra tanrı..

    garip olan tanrının kendisinden şehvani tavırlar beklediği için kendisini bir kadın olarak görmeye başlıyor. oluşan soru işareti ise benim gözümde; zaten eşcinsel eğilimi var mıydı yoksa sanrıları ve bilinçaltının yarattığı etkilerle mi sonradan oluştuğudur. ikinci savı destekleyen başka çalışmalar da varmış. ebeveynlerinden şiddet ve taciz gören 2kız ve 2 erkek çocukta korunma içgüdüsü ile karşı cinse dönüşme eğilimi gözlenmiş. bu da beynimizin bizi nasıl yönlendirdiği üzerine ekstra düşündürüyor.

    garip olan bir başka durum ise freud'un şu sözleri; benim kuramımda itiraf edebileceğimden daha fazla sanrı mı bulunduğu yoksa schreberin sanrısında diğer insanların henüz inanmaya hazır olmadıkları kadar gerçeklik mi bulunduğunu zaman gösterecek.
    freudun da babası ile olan ilişkisinde pürüzler olduğunu biliyoruz. bunun etkisiyle mi yoksa başka bir sebeple mi her ayrıntıyı dile getirmiyor veya öğrenmek istemiyor ayrı bir soru işareti olarak kalıyor. kayıtlar bir sır gibi saklanıyormuş.

    sanırım 1950lerde tekrar araştırılınca kayıtlara ulaşılıyor. ama ben o kayıtlara ulaşamadım:) çok ilginç bir vaka araştırmalarım devam edecek:)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap