107 entry daha
  • zorlandığım bir hadisedir. şimdi diyelim ki oscar wilde'ın dorian gray'in portresi kitabında bir cümle gördüm, "günümüzde insanlar her şeyin fiyatını biliyorlar ama hiçbir şeyin değerini bilmiyorlar" şeklinde. hoşuma gitti, sözlüğe yazmak istiyorum.

    1. oscar wilde başlığının altına "günümüzde .. bilmiyorlar" veciz sözünün sahibi yazabilirim.
    2. dorian grey'in portresi başlığının altına "günümüzde ..bilmiyorlar" şeklinde veciz bir ifade barındıran kitap yazabilirim.
    3. herşeyin fiyatını bilip hiçbir şeyin değerini bilmemek başlığının altına (50 karaktere takıldık ama konu o değil) oscar wilde'ın şu kitabında geçen veciz bir söz yazabilirim.
    4. modern insanlar başlığının altına oscar wilde'a göre ... bilmeyen insanlar yazabilirim.
    5. aforizmalar başlığının altına yazabilirim.
    6. fiyat başlığının altına yazabilirim.
    7. şeylerin fiyatları ve değerleri gibi bir başlık oluşturup onun altına yazabilirim.
    8. daha kimbilir nerelere yazabilirim.

    ah, ama bakalım daha önce yazılmış mı? aramaya inanmak lazım öyle değil mi? o zaman demin listelediğim tüm başlıkları taramak lazım. oscar wilde <ara>. dorian grey <ara>. fiyat <ara>. fiyatını <ara>. fiyatları <ara>. aforizma <ara>. aforizmalar <ara>. veciz <ara>. vecize <ara>.

    bulamazsan biraz daha düşün, başka ne olabilir diye, aramaya devam et. sonuçta yazması 30 saniye sürecek bir yazıyı aramaya 30 dakika harcadık. oscar wilde'ın sözü sadece bir örnek tabii, merak eden varsa oscar wilde aforizmaları başlığının altında yazılmış.

    yani aslında en ideali yazılara keyword gibi bir şey konabilmesi olurdu:
    günümüzde insanlar her şeyin fiyatını biliyorlar ama hiçbir şeyin değerini bilmiyorlar
    oscar wilde, dorian grey'in portresi
    keywords: aforizma, oscar wilde, dorian grey'in portresi, v.s.

    arama yapılırken de sadece başlık değil keywordler üzerinden de arama yapılırdı. ya da yazılarda verilen gizli bakınızlar keyword kabul edilirdi. tabii sözlükte olmuş kaç milyon entry, bu saatten sonra yapılamaz ama zamanında yapılsaymış iyi olurmuş.

    bu yazdıklarım daha önce dile getirilmiş mi bilmiyorum. ve de neden bilmiyorsun diye soruyorsan ey okur, sana hiçbir şey demiyorum.
203 entry daha
hesabın var mı? giriş yap