8 entry daha
  • travma konusunda bir ders kitabı gibidir.
    "normal koşullarda, talamus aynı zamanda bir filtre ya da bekçi gibi davranır. bu da onu dikkat, odaklanma ve yeni öğrenmelerin merkezi hâline getirir; tüm bunlar travma ile engellenir. bunu okurken arka fonda çalan müziği ya da trafik gürültüsünü duyabilirsiniz ya da mideniz, açlıktan kazınmaya başlayarak bir şeyler atıştırmanın zamanı geldiğini söyleyebilir. bu sayfaya odaklanabiliyorsanız, talamus, sizi ilgili olan ile kolaylıkla göz ardı edebileceğiniz algısal bilgileri ayırt etmenizi sağlıyor demektir.
    tssb yaşayan kişilerde baraj kapakları sonuna dek açıktır. filtre eksikliği sonucunda sürekli algılarla aşırı yüklenirler. başa çıkabilmek için kendilerini kapatmaya, bakış açılarını daraltıp aşırı odaklanmaya çalışırlar. doğal yollarla kapanmayı başaramazlarsa, dünyadan uzaklaşmak için uyuşturucu ya da alkol kullanmaya başlayabilirler. buradaki trajedi, bu kapanmanın bedeli olarak keyif ve neşe kaynaklarının da kenara atılmasıdır."

    tssb çoğu zaman göz ardı edilen, fakat özenle davranılmak ve uzun zaman ilgi isteyen bir şey. fakat elbette kimsenin doktoru ya da yara bandı olacak değiliz. fark edip uzmanına yönlendirmek için de bilmek gerekir.

    edit: (s.266)" travma yaşamış kişilerin en az yarısı, katlanılmaz bir hale gelen iç dünyalarını, uyuşturucu ya da alkolle hafifletmeye çalışmaktadır. hissizleşmenin diğer yüzü de his arayışıdır. pek çok insan hissizleşmenin yok olması için kendine kesikler atarken bir çoğu bungee jumping ya da fuhuş ve kumar gibi riskli işler denemektedir. bu yöntemlerin herhangi biri yanlış ve aykırı biçimde kontrol duygusu vermektedir. "
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap