3 entry daha
  • 1564'de pisa'da doğdu. tıp+fizik+matematik eğitimi aldı. cisimlerin özgül ağırlıkları olduğunu anladı ve bunu ölçmeye yarayan hidrostatik teraziyi keşfetti. 1609'da ise hollandalı bir ustanın yaptığını işittiği benzer 1 aletten esinlenerek teleskopu icat etti. bunun sayesinde ayın yüzeyinin gerçekte düz olmayıp, engebeli olduğunu saptadı, samanyolunu ve yıldız kümelerini inceledi, güneşdeki lekelerin sebeplerini araştırdı, saturn'un etrafındaki halkayı, venüs'ün dönmesinde geçirdiği evreleri keşfetti, jupiter'in 4 uydusunu bularak bunlara "medici uyduları"(pianeti medicei)adını verdi.
    aristoteles doktrinine darbe vuran, copernicus sistemini destekleyen bu keşifleri kilise tarafından kuşkuya izlendi. dünyanın döndüğünü ve güneşin evrenin merkezi olduğunu açıklamasıyla dinsiz ilan edildi. çünkü incilde dünyanın hareket etmediği açıkca yazılıydı.
    italyan edebiyatına bilimsel bircok eser bıraktı. dinine bağlı bir insan olmasına rağmen, kilise otoritesi ve bilime olan bağlılı arasında bocalayan galileo son yıllarını kör olarak geçirdi. 1642'de öldü ve floransa'da santa croce kilisesine gömüldü.
227 entry daha
hesabın var mı? giriş yap