3 entry daha
  • çanak çömleksiz neolitik döneme (yani olabildiğince eskiye, insanlık açısından en eskilere) tarihlenen tapınaklar kompleksinin bulunduğu tepe.
    göbeklitepe'nin keşfi arkeoloji, antropoloji, vs. bilimlerini dumura uğratmasının yanı sıra teoloji açısından da bir bomba olmuştur. zira buradan çıkan heykeller, dikilitaşlar ve semboller -beklenenin aksine - erkek tanrılar ve erkeklik sembolleri olduğu sanılan buluntulardır. en başta, ana tanrıça kültü ve kadın egemen toplumun hüküm sürdüğü sanılırken, birden ondan da önce erkeğin daha üstün tutulduğu bir tapınma şeklinin olabileceği düşüncesine yol açmıştır bunlar.
    15-20 tapınak olduğu sanılıyor. klaus schmidt'in sözleriyle "göbeklitepe muazzam bir 'tapınaklar dağı niteliğinde, 'taş devri kabilelerinin' çeşitli törenler düzenledikleri 'olimpik buluşma' yeri olarak karşımıza çıkıyor".

    bu arada kendine yontan nalıncı keserleri de boş durur mu; eski ahitte geçen cennet bahçesinin (bkz: garden of eden) burası olduğu, hatta watchers denen, adem ve havvanın neslini koruyup gözlemekle yükümlü meleklerin burada bulunduğunu, nefilimlerin (bkz: nephilim) burada türediğini vs vs. ileri sürmeye başladılar bile.
    http://www.andrewcollins.com/…li_tepe_interview.htm

    klaus schmidt de ne desin, "biz arkeologuz, arkeologlar cenneti bulmak için kazı yapmaz."
    bir de "aha işte bizim atalarımız burası bizim işte görüyor musunuz" diye ortaya çıkan kürt gruplar var. bir google ettirirseniz görürsünüz.

    her neyse bizim ise ülkemizde olan bitenle pek bir haberimiz yok televolelerden türban meselesinden şundan bundan kafamızı kaldıramıyoruz ama dışarıda bizim topraklarımızda bulunan bu cevher çoktan ortalığı karıştırdı bile.
1002 entry daha
hesabın var mı? giriş yap