1 entry daha
  • bu filme gitmek konusunda kararsız kalmıştım imdb de 8.2 gibi yüksek bir puana sahip olmasına rağmen 3,5 saat sürmesi sıkıntılı olabilir diye düşündürüyordu ama neyse ki vakti bol olan biriyim ve filmi izledim.
    film nerdeyse gerçek zamanlı ilerliyor aslında bir kadının 3 gününü anlatıyor diye ultra yüzeyselleştirebilirim. bu yavaş anlatıma rağmen film, beklenenden daha az sıkıcı. normalde filmlerde sözlü anlatımlarla izleyici elinden tutulup anlatılmak istenen olayın içine çekilir ama bu filmde her şey önünüze seriliyor ve düşünecek vaktiniz oluyor (kitap okumak gibi biraz) ve anlatılmak istenilene kendiniz ulaşıyorsunuz ve dahası bir çok anlam çıkarıyorsunuz bir şekilde.
    1975 yılında çekilmiş olması aslında benim talihim filmin geçtiği ev çokçuluğumda gittiğimde içimi karartan eski eşyalı, düzenli, duvar kağıdı kaplamalı rutubetli evleri andırıyor. tabi böyle bir ortamda bir hareket beklenmiyor ve de film boyunca da insanı heyecanlandıran bir sahne yok. salondaki bir ablamızın deyimiyle,yaşadığımız projektör arızası filmin tek aksiyonu.
    bu aksiyon eksikliği sayesinde oluşabilecek sıkıntıyı engellemek için çeşitli gizemler ve ucundan da olsa cinsellik kullanışmış. fena da olmamış mesela hala merak ettiğim bazı şeyler var.
    buraya kadar spoilersız geldim ama bundan sonra biraz(çok az) olacak. bir kere sondaki cinayet biraz gereksiz olmuş bence evet biraz isyan göstergesi ama filmin genel yapısına aykırı gibi 3 saat boyunca seyircinin bekle herşeyi en sonunda anlatmak istediğini gözüne sok hafif bozuyor sanki filmin yapısını. (filmin ortasında sonunu söyleyen ablaya da buradan selamlar hafif piç ettin ya neyse). filmin kendine has yapısını sağlamak için çok az diyalog var ilginçtir bunlardan en uzunu; jeanne dielman’ın apartmandaki komşusuyla yaptığı anlamsız konuşma gerçi sadece komşu konuşuyor işte ilginç yanı da o komşu filmin yönetmeni ve yazarı chantal akerman.(çok ta ilginç değilmiş)
    evet sonuçta farklı bir film, onu kendi kulvarında değerlendirmeliyiz, o açıdan bakınca gayet başarılı. bir şekilde izleyin.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap