3 entry daha
  • 190-127 yıllarında yaşamıştır. ismi hipparkhos olarak da bilinir türkçe kaynaklarda

    daireyi 360 eşit parçaya bölmesinin nedeni kendisinin işlem kolaylığı sağlaması açısından işlerine 360 sayısını layık görmesidir. bu seçiminden ve sistemli çalışmalarından dolayı kendisi trigonometrinin kurucusu veya, matematiğe bakış açınıza göre, kaşifi olarak bilinir. bu sistemli çalışmalar havada kalmasın. kendisi daireler ve kirişler üzerine tam 12 ciltlik bir kitap bırakmıştır.

    bu çalışmalarını kitapta "özellikler" olarak bırakmamış ve astronomiye de uygulamıştır. tabi bu bilgileri uygulamak için astronomiye ilgi duymamıştır ama ilgi duyduktan sonra da bildiğini uygulamaktan kaçınmamıştır.

    derler ki, hipparkhos bir gece iznik'in o gölü üzerinde oluşan güzellikten kendini sıyırıp güzelliğin gerçek kaynağına* bakarken sabit bir yıldız keşfetmiş. bundan sonra da ömrünün sonuna kadar yıldız katalogu hazırlamış hem de o zaman böyle bir işi yapmak dince yasaklanmış olmasına rağmen. bu da kendisinden bize kalan ikinci mirastır.***

    biz bugün yeryüzünde bir noktayı enlem ve boylam vasıtasıyla belirtiyoruz. mesela uygulama açısından (bkz: google map).
    peki bu bize kimden kaldı ya da başka bir deyişle bunları ilk kullanan kimdir?
    cevap: hipparkhos.
    yani hipparkhos'un bize üçüncü mirası enlem ve boylam kavramları ve bunların dünya üzerinde bir noktayı tarif etmek için kullanılmasıdır.

    bize bu kadar uzak bir tarihte, 2000 yıldan fazla, yaşamış olup bizim anlayabileceğimiz ve bizim kullanabileceğimiz araçları ve bilgileri bize hediye eden hipparkhos hakkında son bir not düşelim ki görevimizi şimdilik hipparkhos'a karşı eksiksiz yapmış olalım: *: hipparkhos yaşadığı tarihler arasında, bir ayın süresini günümüzde bilinen ay takvimi süresinden sadece 1 saniye farkla, evet sadece 1 saniye farkla, hesap edebilmiştir*.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap