• bu tamamen öznel. bir asır kadar farklı zamanlarda yaşadılar ve yazı stilleri de çok farklı.

    şahsen, marcus aurelius'un biraz daha etkili olduğunu düşünüyorum. toplum hakkında genel değerlendirmelerden ziyade kişisel tavsiye verdiğinde sözleri daha anlamlı.

    marcus aurelius'un sözleri 21. yüzyılda seneca'nınkinden daha güçlü yankılanıyor.

    seneca, roma'nın en zenginleri arasındaydı. korsika'ya sürülmeden önce 300.000.000'den fazla sestertiusa sahipti, yani günümüzde yaşasa büyük olasılıkla 100 forbes milyarderi arasında yer alacaktı. bir skandala karıştı (suçlu olduğuna dair hiçbir kanıt yok) ve korsika'ya sürgün edildi. sahip olduğu her şeyi ve oğullarından birini kaybetmişti, hiç yas tutmadı, sürgünden ya da yaşam durumundan şikayet etmedi. sürgünü daha derin felsefi çalışmalara girişmek için bir fırsat olarak kullandı.

    marcus aurelius, roma imparatorluğu'nun en büyük imparatorları arasında. imparator olduğunda roma imparatorluğu barbar kuzeyden gelen birçok baskıya maruz kalmıştır. bu çok zor bir siyasi durumdu. eserlerinin çoğunu askeri seferler planlarken ve savaşırken yazılmış olması akla yatkın. aslında, bu günlüklerde yer alan düşünce ve meditasyonların çoğu çok rahatlatıcı. her şeye rağmen, bu günlüklerde eleştirmenin, yas tutmanın, şikayet etmenin hiçbir emaresi yok. meditasyonları okuyan herkes, o adamın düşünce derinliği karşısında olumlu anlamda şok olur…

    seneca stoacılığa daha kişisel, insancıllaştırılmış bir giriş yapmıştır, eserlerinde genel stoacı uygulama hakkında daha fazla bilgi verir. marcus aurelius hem imparator hem de stoacı bir filozof olarak yazıyordu. stoacı uygulama söz konusu olduğunda, meditasyonlarda pek çok ilgisiz şey vardır.

    marcus aurelius ve seneca ayrıca lüks ve hoşgörü konusundaki görüşlerinde de farklılık gösterirler. aurelius daha çileci bir yaklaşımı savunurken, seneca ise lükse daha hoşgörülüydü.

    aurelius, seneca'dan asla bahsetmez ve muhtemelen onun yazılarını hiç incelememiştir.
hesabın var mı? giriş yap