7 entry daha
  • gecmisteki ilk annemiz..
    insanların genetik sifrelerini tutan dna'lardan biri olan mtdna insan evriminin analiz edilme acisindan cok onemli. mtdna'nın ozelligi hepsinin anne tarafından yumurtaya aktarılması.
    bu mekanizma cok basit; disi yumurtasinda 100,000 den 1,000,000 mtdna molekulu varken, sperm'de sadece 100 to 1000 mtdna molekulu mevcut, sperm mtdna molekulu dollenmis yumurtada kayboluyor,ve hatta bazi organizmalarda yumurtaya bile giremiyor.
    dolayisi ile mtdna lerimiz vasitasi ile gecmisteki annelerimizle genetik acidan baglanti kurarak nereden geldigimizi bulabiliriz.
    mitokondriyal havva afrika'dan geliyor. bu 200,000 yil once yasamis kadin hepimizin ilk annesi. hepimiz bir sekilde onun mtdna sini tasiyoruz, daha sonra bu mtdna de olan ufak sapmalar (dna lerde bir takim nedenler sonucu meydana gelen daktilo hatasi gibi olan yanlisliklar) sonucu meydana gelen mutasyona ugramis mtdna'leri takip ederek buyuk gocu ve insanlarin yayilmasini anlamak mumkun.

    alinan 100,000 dna ornegi ile yapilan arastirma sonucu cikan goc haritasini burada gorebilirsiniz.
    http://www.nationalgeographic.com/…algeographic.com

    bu alinan orneklerinden birisi de benim, 10,000 sene once yasamis bir anneden geliyorum, ve onbin senedir lavant denilen yerde yasiyorum, bu annelerim cok gezdiler mi bilmiyorum ama sonunda solugu anadolu'da aldiklari kesin....
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap