3 entry daha
  • ingilizce kaynaklarda ismi tam olarak michael andreas barclay de tolly olarak geçmektedir.dedesi riga belediye başkanlığı yapmıştır. 15 yaşında girdiği rus ordusuna ömrünün sonuna kadar hizmet etti. napolyon'un rusya seferi öncesinde rusya'nın savunma bakaniydi. sefer esnasinda rus ordularının baskumandanligina getirildi. kutuzov'a atfedilen iskit savaş taktiginin ondan önceki uygulayıcısıdır. savaş ve barış'ta uzun uzun anlatılan smolensk'in yakılması emrini veren kişidir. ne var ki bu stratejisi nedeniyle prens bagration gibi generaller tarafından pasiflikle suçlandı ve çar'a kendisinin aleyhinde lobi faaliyeti yapılmaya başlandı. napolyon'un seferinin başlangıcından üç ay sonra görevden alınıp başkomutanlığa mareşal kutuzov getirildi.

    kutuzov da mantıklı bir insandı, napolyon'un 600 bin kişilik savaş makinesinin karşısında durulmayacağını biliyordu. ne var ki savaşa susamış kahramanlık meraklılarına da istediklerini sunması gerekiyordu. bunun neticesinde borodino meydan muharebesi yaşandı. tolstoy bu muharebe için "kutuzov rus askerlerine şerefleriyle ölme fırsatı verdi" der. prens bagration da burada aldığı ölümcül yaralar sebebiyle hayatını kaybetmiştir. borodino ile rus milliyetçilerinin gazını alan kutuzov, geri çekilmeye devam ederek napolyon'u moskova'ya kadar peşinden sürükledi. napolyon'un ordusunun "general kış" tarafından yavaş yavaş kemirilip bitirilmesini bekledi. napolyon çaresizce geri dönüş emrini verdiğinde ise fransız ordusunun peşi sıra gelip onlara rahat nefes aldırmadı.

    fransızların ricatlari esnasında kutuzov vefat edince yerine tekrar barclay de tolly getirildi. rus ordularinin başında paris'e giren komutan oldu. bundan sonra "mareşal" rütbesi ve "prens" unvanı aldı.1818'de almanya ziyareti esnasında vefat etti.

    iş bu entry'de yararlandigim kaynaklar:
    -history of war dergisi 1. sayısı
    -wikipedia'nin ingilizce "michael andreas barclay de tolly" maddesi
    -lev tolstoy'un "savaş ve barış" romanı
    -dost yayınlarından çıkan thierry lentz'in "napoléon" kitabi
    -kiymeti kendinden menkul edebi yeteneğim ve sağdan soldan okuduklarimdan aklımda kalanlar

    mutlu günler dilerim efendim.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap