• sene 1969...stax, atlantic'ten kopmuş durumda, en büyük starları otis redding'in ve bar kays üyelerinin ölümünün kendilerine verdiği maddi ve manevi hasarları aşmaya çalışıyorlar. johnny taylor'ın single'ı gayet başarılı, fakat yalnızca kendi masraflarını karşılayabilmiş. isaac hayes'in ilk albümü ise büyük bir hayal kırıklığı. o sıralarda al bell, bütün stüdyo adamlarını, söz yazarlarını, bestekarları solo albüm çıkarmaya davet ediyor, isaac hayes ve steve cropper başta olmak üzere. isaac ise ilk albümün başarısızlığına oldukça sinirlenmiş, "tamamen kendi kontrolümde olan bir albüm yapmayacaksam, hiç albüm yapmam" diyerek sitem ediyor. al bell de bu teklifini kabul ediyor, hem isaac'i kaybetmemek için, hem bu adamın yeteneğinin neler çıkarabileceğinin hiç belli olmadığını bildiğinden, hem de zaten ilk albümü çıkarması için kendisini yüreklendirdiğinden.

    isaac, teklifi kabul olunca seviniyor, yanına bar kays menajeri allen jones ve rufus thomas'ın oğlu marvell thomas'ı da alıp bütün yazı memphis'te ve detroit'te stüdyolarda geçiriyor, horn section'a ve yaylı orkestrasına sağlam virtüözler arıyor. bu arayışı başarılı oluyor, hep beraber stüdyoya girip bir burt bacharach/hal david eseri olan walk on by'ı soul/jazz soslarına yatırıp bu artistler eşliğinde bir güzel pişiriyorlar. arından fantastik isimli wah wah harikası hyperbolicsyllabicsesquadalymistic geliyor. aynı tarifle jimmy webb'in şarkısı by the time i get to phoenix'i de pişirip, son olarak one woman'ı kaydederek albümü yayınlıyorlar.

    albüm 3 milyon satarak isaac hayes'i müzik dünyasına tanıtıyor, ike şirketin yıldızı oluyor. bu albüme tüm kritiklerden iltifatlar yağıyor. motown, atlantic gibi büyük şirketler bu albümdeki sound'u kendi müziklerine entegre etmeye çalışıyor. isaac hayes'in çıkışı shaft adlı blaxploitation filminin soundtrack çalışması ile sürüyor ve stax de (bir süreliğine) iflastan kurtulmuş oluyor.

    albümdeki şarkılar sırasıyla;

    walk on by – 12:03
    hyperbolicsyllabicsesquedalymistic – 9:38
    one woman – 5:10
    by the time i get to phoenix – 18:42
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap