3 entry daha
  • honor harrington dünyasının en önemli parçalarından biri de sphinx ağaçkedileridir.

    sphinx, iki yıldızlı manticore sisteminin yaşanabilir üç gezegeninden biridir. (diğerleri ilk yerleşilen, krallığın başkenti sayılan ve hem krallığa hem de sisteme adını veren manticore ve ikili sistemin diğer yıldızı olan manticore b'nin etrafında eliptik bir yörüngede dönen vahşi iklim koşullarına sahip gryphon'dur.) bu sıvı su zonunun dış sınırlarında dolaşan bu soğuk gezegen uzun kışları ve ekvatorunda bile aylarca yerde kalan karı ile ünlüdür. bunun sonucunda, gezegenin genç ve dağlık karalarının çoğu ormanlarla kaplıdır. ağaçkedileri, bu ormanlarda yaşayan pek çok türden biridir.

    ağaçkedileri, tüm yerli sphinx yaşam formları gibi altı üyelidirler. (yine kedigilleri andıran hexapuma, koyun, geyik ve ile domuz arası bir tür olan cragsheep diğer örnekler olarak kitaplarda geçmektedirler.) aslında kediden çok sansara ya da gelinciğe benzer bir vücut yapısına sahiptirler, ama kulaklarının kedigillerinkini andırması ve davranış özelliklerinin onlara benzemesi nedeniyle kedi olarak anılırlar. sphinx ağaçkedisinin bir çift gerçek eli, bir çift ayak-eli bir çift de ayağı vardır. gerçek elleri insan elininkine eşdeğer bir kavrama yeteneği veren biri karşıt dört parmağa sahiptir. ayak-eller şempanzelerin ayakları gibidir: sınırlı bir kavrama yetenekleri vardır. ayaklar sansarlarınkini andırır. her parmakta iki buçuk santime yakın boyda ve normal pençe ve tırnakların aksine protein yerine daha çok dişleri andıran bir şekilde mineral yapıda olan ve sivri oldukları kadar kıvrık iç yüzeylerinde keskin de olan pençeler vardır.

    ağaçkedileri bilinç ölçeğinde 0,83 derecesine sahiptirler (insan=1) dolayısıyla bilinçli sayılırlar. kedilerin sphynx'deki vahşi kolonilerinde alet yapımı ve karmaşık sosyal organizasyonlara rastlanmıştır.

    ağaçkedilerinin en ilginç özelliği insanlarla bağ oluşturabilme yetenekleridir. empatik yeteneklere sahip kediler seçtikleri bir insan ile kırılmaz bir bağ oluşturabilmektedirler. bu bağ insan için kedinin zihinsel varlığının yaratıığı bir sakinlik sağlar. kedi insanının duygusal durumuna tepki verir, hatta güçlü duygular kediyi güçsüz bırakabilir. hangi kedinin ya da hangi insanın bağlanabileceği kedilerin bile bilemediği bir şeydir.

    kediler kendi aralarında empatik oldukları kadar telepatiktirler de. bu konuşmak için gerekli olan karmaşık sesleri çıkarma yetisinden yoksun bir ağız ve gırtlak yapısının varolmadığı bir durumda karmaşık sosyal bir yapının açığa çıkmasını sağlamıştır.

    kediler etoburdurlar, lakin ilginç bir şekilde insanlar tarafından sphinx'e getirilen kerevize karşı büyük bir ilgi gösterirler. kerevizin, özellikle sphynx'te yetişmesi için genleriyle oynanan versiyonun kedilerin telepatik yeteneklerini güçlendiren bir madde içerdiği keşfedilmiştir. kolonizasyonun ilk yıllarında, seralardan çalınan kerevizler kedilerle insanlar arasında ilk temasın da nedenidir. bu ilk temas (stephanie harrington adlı on yaşında bir kız çocuğu tarafından yapılmıştır) aynı zamanda ilk bağlanmayı da görmüştür.

    ağaçkedileri, her ne kadar sevimli ve iyi niyetli hayvanlar olsalar da, insanları, dostları ve klanları tehdit edildiğinde son derece tehlikeli olurlar. öfkeli bir ağaçkedisinin, kudurmuş bir motorlu testere olarak adlandırıldığı vakidir: her biri bir buçuk santimlik dört pençeyle donatılmış altı bacak ve iğne sivriliğindeki dişlerle dolu ağızları, onları pek çok dünya hayvanının hayal bile edemeyeceği kadar ölümcül kılar.

    "ağaçkedileri için iki tür düşman vardır. gerektiği şekilde icabına bakılmış olanlar ve hala hayatta olanlar."
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap